Търсят се спомоществователи за издаване на книга на Матей Преображенски


Търсят се спомоществователи за издаване на книга на Матей Преображенски
23 Април 2018, Понеделник


Целта е „Защита на Православието" да стигне до повече малки библиотеки и читалища

Автор: Десант

„Приятел и сподвижник на Апостола Васил Левски, легионер заедно с Раковски, съратник с Ангел Кънчев и Стефан Стамболов, като книжовник отче Матея се споменава твърде рядко. А страстните му полемики, отправени към настъпващите още от началото на ХІХ век промени, са сякаш за днешния ден изречени. Думите, изкочили изпод перото на Преображенеца, неподправени и ярки, жегват с правотата си, създават неочаквани асоциации с лутанията на съвременния българин в търсенето на баланса между национална идентичност и глобализация. Защото не от днес ни вземат за аборигени, когато сме си само местни жители".

Това пише за легендарния наш възрожденец Румяна Николова –  сценарист, режисьор, оператор и продуцент на документалната филмова импресия „Матей Преображенски – съвременникът...“ (2007 г.).
Сега тя се е заела с нелеката задача да реализира проект за трето издаване на книгата "Защита на Православието" на Отец Матей Светопреображенски, наричан от братята си презрително Миткалото.

За финансирането на изданието е разкрита банкова сметка в Пиреос банк:

BIC: PIRBBGSF
IBAN : BG22PIRB 9170 1606343470
"НАДЕЖДА - Р.Н."
Основание за плащане - Книга Отец Матей

Колкото повече средства се наберат, толкова по-голям тираж ще може да се отпечата, така че да се осигурят безплатни бройки за повече малки библиотеки и читалища.

Всички спомоществователи на книгата ще получат почетна грамота, а фирмите и фактура, за преведената сума. Имената на спомоществователите ще бъдат вписани в изданието. А всеки, дарил сума над 50 лв., ще получи и безплатно копие от книгата с екслибрис на книжарница „Отец Матей".


В категории: Новини , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки