Димитър Гощанов е погребан в общ гроб с Гоце Делчев


Димитър Гощанов е погребан в общ гроб с Гоце Делчев
Сборните чети през февруари 1903 година при пещерата Капе край село Крушево, Серско. Гущанов е на четвъртия ред, първи от ляво надясно
20 Април 2018, Петък


На 21 април се навършват 115 години от смъртта на видния македонски революционер и войвода


Автор: Атанас Коев

На 21 април се навършват 115 години от смъртта на един от изявените дейци на македоно-одринското революционно движение и войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) –  Димитър Гощанов (Гущанов).

Бъдещият бунтар е роден в Крушево, Демирхисарско (дн. в Република Гърция) през 1876 г. в родолюбиво учителско семейство. Първоначално момчето учи в местното училище, а след това продължава образованието си в българското класно училище в Сяр и в богословското училище в Самоков.

Получил солидно за времето си образование, Димитър Гощанов първоначално учителства в неврокопското село Старчища. Впоследствие заминава за Лозана, Швейцария, където се записва да следва право. Дипломира се като юрист през 1898 г. и се завръща в поробена Македония.

Първоначално младият юрист започва работа като учител в Кочани, а през 1899 г. е назначен от Българската екзархия за главен учител на българското класно училище в Петрич. Тази длъжност той заема до 1901 г., влагайки много училия за възпитаването на децата в патриотизъм и родолюбие.

През 1899 г. Гощанов се присъединява към ВМОРО и скоро се превръща в един от ръководните дейци на организацията, като е избран за околийски ръководител в Петричко. Под неговото непосредствено ръководство в редица села на района се създават революционни комитети.

През 1902 г. македонският революционер е назначен за директор на Серското педагогическо училище, но турските власти влизат в дирите му на конспиратор. През септември с.г. той е принуден да мине в нелегалност, за да не бъде заловен. Наскоро след това се присъединява като четник към четата на войводата Михаил Чаков и става член на Серския революционен комитет на ВМОРО.

В началото на 1902 г. видният македонски революционер Гоце Делчев определя Димитър Гощанов за инспектор на четите на ВМОРО в Серския революционен окръг. От февруари 1902 г. той възглавява собствена чета в района на Драма. През март 1903 г. участва с отряда си в извършването на атентат в тунела при моста на река Ангиста на железопътната линия Солун-Цариград.

Крушевският революционер и войвода загива заедно с Гоце Делчев в сражение с турския аскер при село Баница, Серско на 21 април 1903 г. В битката загиват и част от неговите четници – Евстати Арнаутчето, Стефчо от Търлис и Консулата от Волак, а Георги Савеклията е тежко ранен и заловен от османците.

Димитър Гощанов е погребан в общ гроб с Гоце Делчев. По този повод по-късно публицистът Лазар Томов пише в списание „Илюстрация Илинден“ следното: „ И сякаш само той можеше да почива едно до едно до най-големия македонски син-Гоце. Днес делото на Димитър Гощанов отново възкръсва и ще буди свест в младите поколения на целокупния български народ “.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки