Железничари спасяват влакове и жп гари по време на Чирпанското земетресение


Железничари спасяват влакове и жп гари по време на Чирпанското земетресение
Изкривените от земетресението линии при Поповица
17 Април 2018, Вторник


Служителите на БДЖ дават половината, а мнозина и цялата си надница за възстановяването на щетите от природния катаклизъм

Автор: Десант

Тракийската низина попада между два двата разлома – чирпанския и поповишкия. Техните движения генерират през април 1928 г. поредица от катастрофални земетресения. Най-силните са това на 14 април с магнитуд 6,8 по Рихтер и епицентър на 8 км северозападно от Чирпан и на 18 април, което е с магнитуд 7,0 по Рихтер и епицентър в Папазли (дн. Поповица).

Полуразрушени са над 240 населени места, срината е една трета от Пловдив. За късмет, първият голям трус е по Велика събота и много хора са били извън домовете си, а докато дойде ред за втория, мнозина са се изнесли да спят на открито в импровизирани палатки от чергила. Това спасява много животи, но все пак има малко над 100 загинали и около 500 ранени. 

Земетресението нанася огромни щети не само на къщи и постройки, но и на железниците. Повредени са не само сградите по линиите в областта на земетръса, но и самия път, непосредствено до епицентъра при станция Папазлий (дн. Поповица) км. Релсите там са деформирани вследствие потъването на почвата.

Благодарение на взетите бързи мерки, разрушенията са поправени много оперативно и движението на влаковете по международната линия е възстановено сравнително бързо.

От рапорта на съставената от Главната дирекция комисия от архитекти и инженери става ясно, че повредите, претърпени от държавните железници са около 5,6 милиона лева, като най-съществени са повредите, нанесени на приемните здания на гарите: Пловдив, Папазли, Борисовград (дн. Първомай), Ябълково, Белозем, Чирпан и депото Стара Загора.

Служителите на БДЖ се оказва на голяма висота - всички изпълняват всеотдайно дълга си. Сред железничарите израстват герои, които остават на служебния си пост, дори когато техния дом се руши. 

Мнозина от тях по-късно по решение на постоянния съвет са наградени за проявена храброст, разпоредителност и себеобладание.

5000 лв. получава районният инспектор в Пловдив Хр. Иванов, който по време на труса на 18 април  пътувал с влак 15 и наредил тренът да прекъсне пътуването си в станция Филипово, а той заедно с инженер Гоцев, пешком минали по линията, констатирали повредата на моста над Марица, стигнал в гара Пловдив посред трусовете, които начесто се явявали през цялата нощ и следващите няколко дни, разпореждал за редовността и сигурността на движението на влаковете.

5 хиляди лева дават и на Ив. Алдев, помощник-началник на гара Пловдив, за това, че съобразил да изтегли от линията, минаваща в близост до пожара на Военния склад, 20 вагони, като така ги спасил от опожаряване. Той запазил самообладание и помогнал посред трусовете на някои от живущите на етажа на гарата да слязат долу.

С 4000 лв. е награден Методи Хранов, изп.ученик при станция Папазли (дн. Поповица), който посред трусовете на 18 април посрещнал влакове №№ 1 и 15 на входната стрелка в качеството си на дежурен чиновник. С помощта на помпиера той угасил падналата на пода горяща лампа и спасил гарата от опожаряване.

Награден е и стрелочникът от Поповица Мирчо Димов, който останал на поста си на входната стрелка на гарата, понеже бил дежурен за посрещане на влаковете, въпреки че му съобщили, че семейството му е затрупано от срутената къща.

Тенчо Петров, началник станция Борисовград, получава 3000 лв., за това, че угасил падналата горяща лампа и спасил гарата от опожаряване.

Сред наградените са и Никола Илиев, чиновник, Д. Тодоров и Ст. Стефанов, надзорници, Никола Ив. Пеювски, уч. надзорник, от гара Пловдив. Всички те по време на трусовете влизали в апаратната да работят и поправят телеграфните и телефонни съобщения, макар това да е било опасно за живота им. Освен това началникът Илиев и уч.надзорник Пеювски помагали на пожарната команда при гасене на пожара на военния склад до пристигане на войниците.

Н. Крахтов, и.д. маневрист в гара Пловдив, през нощта на земетресението, заедно с пом.-началникът на гарата Алдев, изтеглили 20 вагони понеже били наблизо до пожара на военния склад и ги спасили от опожаряване. За това те получават по 2000 лева награда.

Десетки са още героите от БДЖ, отличили се с храброст и самообладание през страшните нощи на земетръсите.

Помощта от служителите на железниците и събужда по време на нещастието в Южна България събужда най-благородни чувства у всички българи. Българското железничарство подхваща инициативата всеки служител на БДЖ да даде поне по половин надница за пострадалите.

Повечето служители обаче заявяват пред касиерите да им бъде удържана не по ½ от надницата, а цялата. Мнозина дават и по 2-3 надници! Така общата сума, събрана от железничарите е около 1 милион лева!

Добре е да се помнят тези достойни постъпки на някогашните железопътни работници. Но тъжен е паралелът, който можем да направим с днешното състояние на железниците у нас - докато преди 90 години те успяват да преодолеят бързо последиците от връхлетялия страната ни зловещ катаклизъм, днес железопътната ни инфраструктура се руши катастрофално и без земетресения. Шапки долу!

По материали от Списание на държавните железници и пристанища на България,  кн.1-2, год.III, април-май 1928 г. и Уикипедия


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки