Черна леща с пиле по африкански


Черна леща с пиле по африкански
15 Април 2018, Неделя


Специална рецепта за експериментатори в кухнята

Автор: Силвия Горанова

Продукти:

500 г пилешко бяло месо
500 г черна леща
1 глава лук
2 тиквички
2 червени чушки
1морков
Половин лимон
Микс от екзотични подправки
Олио или зехтин
Сол на вкус
Няколко скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Пилето се нарязва на кубчета и се оставя за една нощ в следната марината – сол на вкус, олио, сумак, сокът на половин лимон и микс от екзотични подправки за пиле. Ако нямате готов, можете сами да си го направите като смесите равни количества кимион на прах, кориандър, кардамон, джинджифил, индийско орехче, лимонена трева, червено къри и куркума. За още по-екстравагантен вкус може да се добави и щипка канела. От този микс се поръсва месото, преди да се прибере в хладилника за през нощта.

Лещата се почиства, измива си и се оставя за известно време накисната в студена вода. През това време пилето се задушава в подходящ съд, докато стане напълно готово за консумация. Изважда се от тенджерата с решетъчна лъжица.

В същата мазнина се задушават и зеленчуците, нарязани също на кубчета. Щом омекнат, се посоляват на вкус и по желание може да се добави чаена лъжица червен пипер.

През това време лещата отново се измива и се слага на котлона да се вари. Важно е да се уцели момента, в който да се дръпне от огъня – зрънцата трябва да са леко хрупкави, но не сурови. Нито пък разварени.

Към зеленчуците се добавя пилешкото место и добре отцедената полусварена леща. Добавят се 3-4 скилидки чесън и се долива вряща вода, колкото да покрие всички продукти. Оставя се да къкри на слаб огън 15-тина минути.


В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки