Как "държавата на духа" все повече се превръща в Чалгария


Как "държавата на духа" все повече се превръща в Чалгария
15 Април 2018, Неделя


Нелицеприятни размисли на прага на Анадола

Автор: Огнян Стамболиев

Напълно заслужено България вече може да се нарича Чалгария. Няма друга държава в ЕС, в която подобен уродлив феномен да е на такава  почит, да се развива и избуява, да пусна своите метастази, да руши духовността и истинската култура.

Факт е, че у нас се следва един задокеански план за обедняването и опростачването на цял един народ. За по-лесното му подчиняване и заробване

Тези дни минах край две детски градини, и от двете се чуваше чалга. Не издържах. Влязох във втората и направих остра забележка на учителките. „Не ви ли е срам, извиках?! Да замърсявате слуха на тези малки невинни създания?!” „Защо бе, господине, отвърна ми едната от тях, нека децата да послушат малко музика, да им е весело!” „Я  ги вижте как весело танцуват!”, добави другата.

Да, тези невинни дечица се кълчеха грозно и смешно под силните децибели на отвратителните ориенталски звуци. „Каква музика?!, ядосах се аз..., но после си спомних стиха на Пушкин „С глупака не спори!” и просто отминах. 

От близкото кафене се носеха подобни диви ориенталски звуци, после същите в автобуса, в магазина... Чалгата бе заляла всичко! Да не говорим за шумните ни курорти като „Слънчев бряг”, където отвсякъде се чуват маанета.

Преди време БГ радио връчи наградите си буквално на кръчмарски парчета. С приз за „най-добър текст” бяха отличени следните стихове: 
„Искам тризонет с шест спални,
Вътре шест жени скандални
пет кенефа , десет плазми.
Всяка по един милион,
Ламбото ми да те дразни,
Да, паркирано е мазно.
Мацката ми да те блазни,
`щото е един милион!”


Коментарът е излишен. Къде е СЕМ - този паразитен, скъпоструващ на нас, българите, уж, контролен орган?

Тоталното опростачване е в разгара си. То е навсякъде. В заведенията, магазините, особено в радиата и телевизиите, част от вестниците и списанията, та вече е и на други места.

В методичното опростачване се включват и телевизиите с простотии от рода на „Биг брадър”,  Вип брадър”, „Фермата” и пр.

Нашето поколение, на по-възрастните, все пак, расна в една нормална културна и звукова среда. Нас ни възпитаваха и образоваха с големите образци на голямата музика. Сега звуковата среда у нас е силно замърсена, а голямата музика е в немилост, дори в просветното ни министерство, което непрекъснато реже часовете по пеене и музика. 

Днес младите не знаят кой е Бетовен, Верди, Панчо Владигеров... Но знаят за Глория, Азис, Криско и Кондьо.

За съжаление, още в детските градини учителките, вместо детски песни, фолклор и лека класика, пускат на малчуганите шумно диско, рап и чалга с неподходящи, да не употребявам друга дума, текстове. А навън звуковата среда към тях е още по-агресивна – в магазина, в трамвая, навсякъде.

И децата ни растат некултурни, груби, агресивни, без уважение към по-възрастните, говорят зле, обличат се грозно, небрежно държат се нагло, подражават във всичко на тези свои „идоли”.

А големият руски учен и философ акад. Дмитрий Лихачов нарече България „държава на духа”. Да, преди бяхме такава. Но сега чалгата ни дърпа неудържимо към Анадола.


В категории: Новини , Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
15.04.2018 16:11:11
0
0
Тъй е защото години наред ни липсваше Библията в дома-поколения раснаха с ценности от типа-Яж,пий,весели се със сръбско-гръцко и пиянски български песни-днес с чалга.Нека слушаме християнска музика или стари певци,като Петър Чернев,Развигор Попов и Мими Иванова от 70-години...Нека сме скромни и да знаеме,че радоста е скромност.Да имаме за пример Йосиф и Мария-земните родители на Исус Христос-те не са слушали чалга.Йоан Кръстител-нее слушал чалга.Имаме толко библейски герои за подръжание.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки