„Петък, петък тринайсти е, ден на бедите..."


„Петък, петък тринайсти е, ден на бедите..."
13 Април 2018, Петък


Защо се смята, че „фаталната" дата ни обрича на лош късмет

Автор: Дина Харизанова

Отново е петък, 13 - дата, свързвана с редица поверия и фатализми. Твърди се, че в петък, 13, броят на нещастните случаи, авиокатастрофите и авариите нараства с около 60%.

За нещастие, денят в България бе окървавен с тежък пътен инцидент с автобус на автомагистрала „Тракия".

Ако се вярва на статистиката, около 60 милиона жители на Земята се плашат от тази дата. Има дори и диагноза за това – параскаведекатриафобия или още фригатрискаидекафобия. А ужасът от самото число 13 се нарича трискаидекафобия.

Страхът от това съчетание на ден от седмицата и число в календара има своите исторически корени. Смята се, че тогава се събират вещици, вампири, а Сатаната си прави бал. Вярва се също, че именно на тази дата Адам и Ева са вкусили забранения плод, Каин е убил брат си Авел и тогава е бил разпнат Исус Христос.

Факт е, че на 13 октомври 1307 г. френският крал Филип IV заповядва да бъдат арестувани всички членове на ордена на тамплиерите. Разбира се, ако човек се порови в хрониките, ще открие още множество се катастрофи и явления, случили се в такъв ден.

С петък, 13, са свързани много поверия. Смята се, че тогава не трябва да се тръгва на пътешествия, не трябва да се правят операции, да се садят растения, да се режат ноктите и да се подстригват или боядисват косите, не бива да се ходи на интервюта за работа, нито да се сключват важни сделки. Мнозина избягват в този ден да застават под стълби, да обличат кафяви дрехи, да се поглеждат преди сън в огледалото, а ако вали дъжд, прибирайки се вкъщи не отварят чадъра си.

За предпазване от евентуални проблеми, много хотели нямат 13-ти етаж или стаи с номер 13. Във „Формула 1" няма болид с номер 13, а по улиците във Флоренция няма да срещнете фаталния номер като адресна номерация.

Според нумеролозите, само по себе си числото 13 не е натоварено с лоша енергия. 

Но ако все пак човек не може да се отърве от фаталистичните си мисли, може да се предпази от вредното влияние на фаталната дата като сложи шепа сол в джоба си. Окултистите съветват на дрехата да се закачи безопасна игла. А една подкова над входната врата ще отблъсне злото от къщата.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки