Как „Союз 33" все пак се скачи със „Салют 6”, но на... пощенска марка


Как „Союз 33" все пак се скачи със „Салют 6”, но на... пощенска марка
11 Април 2018, Сряда


Космонавтите пък вдигат наздравици и преглъщат българска луканка, но само в... страниците на едно списание

Автор: Диана Славчева

Излитайки на борда на космическия кораб „Союз 33“, Георги Иванов направи България шестата нация в света, взела участие в пилотирането на космически полети. Нашият астронавт е и четвъртият покорител на Космоса, родом от социалистическа страна, след като във висините се издигат представители на Чехословакия, Полша и ГДР.

Основната цел на мисията, която той заедно с командира на полета – Николай Рукавишников, имат да изпълняват, е скачване със станцията „Салют-6“, чиито домакини към този момент са Владимир Ляхов и Валерий Рюмин. На нея се предвижда да бъдат изпълнени 28 научни експеримента.

Нещата обаче се объркват драматично – единият от от двигателите на съветския космически кораб отказва и скачването така и не се осъществява. На косъм виси и животът на двамата космонавти, но за щастие те успяват успешно да се приземят.

И сега, ако някой каже, че фалшивите новини са днешен патент, веднага да си вземе думите назад.

Полетът на Георги Иванов като че ли е запомнен не толкова с напрегнатата си развръзка, колкото с един превърнал се в легенда гаф – в навечерието на несъстоялото се скачване сп. „Български воин“ пуска специално 64-странично издание, посветено на първия съвместен съветско-български космически полет.



Сред очерците, посветени на семейството и живота на първият наш астронавт, намира място и подробен репортаж от... скачването на „Союз 33“ и орбиталния комплекс. Цитирани са сърдечните привети и разговори между членовете на двата екипажа, как са похапнали дружно българска луканка, вдигането на наздравици и т.н.

След като лъсва истината, че описаната близка среща така и не е осъществена, списанието е иззето от реповете и днес „фаталният“ брой не може да се намери никъде, дори и в Народната библиотека.

Но не само „Български воин“ допуска такава нелепа издънка. От Министерството на съобщенията пускат в обращение по повод полета извънредна поредица от пощенски марки, чийто художник е Стефан Кънчев. Изготвен е и специален блок, който изобразява космическият кораб „Съюз 33“ в орбита около земното кълбо.

Първата марка от поредицата, отпечатана с многоцветен дълбок печат, символизира момента на излитането на ракетата носител, другата – приземяването на капсулата с космонавтите, а третата... скачването на двата кораба!



Тиражът от по 210 хиляди всяка от тях е извъртян още преди провала на мисията.

Понастоящем в каталога с български пощенски марки, тази, на която са нарисувани „скачените“ уж космически апарати, е представена като „неосъщественото скачване на космическия кораб „Союз 33” с орбиталната станция „Салют 6”.

Но гафът си е факт – че кой ще тръгне да запечатва паметни моменти, които така и не са се състояли?! 


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки