Мара Лишанка, змеят и Светлата сряда


Мара Лишанка, змеят и Светлата сряда
11 Април 2018, Сряда


В Странджа се изпълняват обичаи за предизвикване на дъжд и плодородие

Автор: Яна Славянска

"Народът ни е смятал, че не само момите са били заплашени от това, да бъдат отвлечени от змей, имало е опасност и  хубавите момци да бъдат похитени от някое от вълшебните същества, обитаващи нашата народна митология – Змеица Златокрилица или пък самодива. За това, на Светла сряда след Великден, се играе обредната игра Мара Лишанка", пише в своя интернет блог нумеролог №1 на България Ели Маринова.

Обредът, който е широко разпространен сред рупците в Странджа, има за цел също така да осигури  напоителен дъжд и богата реколта, да предпази посевите от градушка, болести и бродници. 

Обичаят се изпълнява от моми и ергени и е със силно изразена брачна символика. Мара Лишанка пък наричат обредната кукла, която символично бива "грабена" от ергените, подобно на отвличането на мома за невеста.

С обредни песни момите отиват на мегдана, разделят в две редици, хванати за ръце. Момите от двете редици започват песен диалог с девойката, която държи куклата: „Маро и Лишанко,/ говедар те люби./ Ще дойдеш ли да го вземеш?/Скоро ли ще дойдеш?“. А Мара Лишанка им отговаря: „Ще дойда.“



Така диалогът продължава, като момите си подават куклата по ред.

След  хороводните песни и припевки, близки до тези на ладуването, момите и ергените обикалят нивите и накрая шествието спира при реката, където пускат обредната кукла във водата - своеобразно жертвоприношение за предизвикване на плодородие, а левентите се хвърлят да я спасяват.

„Често съм се питала защо куклата се нарича Мара Лишанка, а не Змеица Златокрилица?!" - споделя Ели Маринова и пояснява, че от една страна, названието Мара идва от името на демоничния дух Мора, беда, а Лишанка – от славянската дума „лих“, лош дух. „В приказките Лихо е висока, грозна и кривогледа жена, която носи само беди, нещастия и смърт" - подчертава нумероложката.

От друга страна, край созополското село Веселие се извисява на 218,7 м връх Мара Лишанка. Той е наречен на името на девойка, която се противопоставила на волята на турците, маскирана като бунтовник, и била убита на едноименното възвишение. Според легендата, беят заповядал да разкъсат ризата на този юнак и да видят какво смело сърце носи. Тогава видели, че това е жена и всички турци ахнали и побегнали, крещейки, че това е лишан (белег, знак). 


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки