Какво е общото между кошара, харман, кукла и боговата пита


Какво е общото между кошара, харман, кукла и боговата пита
Снимки: Интернет
05 Април 2018, Четвъртък


На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове

Автор: Десант

Великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла - всички тези названия означават едно и също нещо: козунака, който в различните краища на България се нарича различно.

Но пък навсякъде съществува обичаят той да се украсява за Великден с едно или няколко (но задължително нечетен брой) червени или бели яйца. 

В миналото жените често приготвяли и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които давали на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.



Освен че се боядисват великденските яйца, на Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

Според народните обичаи, първото яйце трябва да е обагрено в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. После то се подменя с миналогодишното, което цяла година от предишното Христово възкресение е престоявало в къщата (най-често на иконостаса), за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Второто боядисано яйце също е червено. То пък се оставя в църквата - или в събота вечерта след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.


В категории: Новини , Традиции , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки