Какво да правим през Страстната седмица


Какво да правим през Страстната седмица
02 Април 2018, Понеделник


Ето какво повелява българската домашна православна традиция

Автор: Десант

Последната седмица от земния живот на Исус Христос - от влизането на Божия син в Йерусалим за Пасха до смъртта му - се нарича „Велика" или „Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот (на старобългарски страст означава страдание).

Всеки ден от тази седмица е наречен велик и свят. През всеки един от тях църквата възпоменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното Му дело на Кръста.

„Самото наше пътуване ден по ден през Страстната седмица прилича на онзи път на страстите, изминат от Самия Господ. Богослуженията ни превръщат в спътници на Христа. Негови слушатели. Припомнят ни за Страстния четвъртък, Страстния петък, Преблагословената събота... Това са най-прекрасните богослужения от цялата църковна година", отбелязва в едно свое интервю протойерей Владимир Воробьов. 

В българската домашна православна традиция, освен ежедневните посещения на църковните богослужения в храма, всеки от дните през Страстната седмица се отбелязва по специфичен начин.

Първите 3 дни са отредени за разтребване вкъщи, на което се придава и символично пречистващ характер – то прави се за здраве.

На Велики четвъртък, когато е произнесена смъртната присъда над Исус Христос, се спазва строга забрана за работа. Именно тогава се боядисват великденските яйца.

На Велики петък (наричан още Разпети петък, защото именно тогава е разпнат Божия син), в църквата се минава под масата 3 пъти за здраве. 

На Велика събота - денят на оплакването и погребението на  Месията, обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Седмицата свършва с приключването на страданията на Христос (Страстите Христови), когато християните празнуват възкресението на Спасителя - Великден.

Трябва да се знае, че от Лазаровден до Томина неделя (Неделята след Великден) не се ходи на гробища и не се прави помен за починалите.


В категории: Църковни празници , Вяра , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки