Защо американският авиатор Рой отказа да бомбардира София


Защо американският авиатор Рой отказа да бомбардира София
30 Март 2018, Петък


Заради отказа си да участва във въздушно нападение над нашата столица той дори влиза в затвора

Автор: Диана Славчева

На 30 март 1944 г, е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 „Митчел" и Хендли Пейдж „Халифакс", които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг".

Още докато „Десант" излизаше като печатно издание, в редакцията получихме писмо от Димитър Данев от Шумен, в което той разказа, че е имало един американски пилот, който е отказал да участва в бомбардировките над София.

Оказа се, че това е българинът Рой, чийто баща Ради Радев от търговищкото село Садина е бил брат на бащата на нашия читател.

Димитър Данев разказва, че заради отказа да участва в мисията, неговият сродник бил осъден на 2 години зад решетките. Баща му, който се оказва имотен човек, плаща голяма сума пари, за да изкара сина си от затвора.

За съжаление, това, което се знае за него за смелия авиатор от български произход, е твърде оскъдно. Родителите на неговия сродник от Шумен - Димитър Данев, от които е можело да се научи повече, вече не са между живите.

Знае се, че бащата на авиатора - Ради Радев, или както се е писал на английски Rudie Ruddov, е заминал за САЩ заедно с двамата си по-големи братя още преди Балканската война. Там завършва солидно образование в Сан Франсиско.

Първо се жени за една германка, която обаче скоро след сватбата им умира. След това от този свят си отива и баща й, а майка й била починала много по-рано. И така българинът неочаквано наследява голяма верига ресторанти и хотели.

Втората му съпруга е негова сънародничка от с. Мартен, Русенско. Именно тя е майката на смелия Рой.

В скоби ще отбележим, че ​и в нейния род също има много достойни личности. Нейната прапрабаба например е помагала на Васил Левски. Но единственото, което се знае за тази й дейност, е, че е давала сведения на Апостола за това какво възнамеряват турците в района на сегашното село Берковски, намиращо се близо до Попово. Със сигурност обаче е известно, че някога тя изплела чорапи за Левски.

Семейството на Ради Радев, освен сина си Рой, има и една дъщеря.

Но каква е по-нататъшната съдба на брата и сестрата не е известно. Опитахме се да научим нещо повече за тях и потомците им от американското посолство в София, откъдето любезно ни отговориха, че данните, които им предоставяме, са твърде оскъдни, за да може да проследят каква е съдбата им. От емиграционната служба на САЩ пък изобщо не благоволиха да отговорят на нашето запитване.

А би било редно това, което този пилот е направил, да стане по-широко известно и да се направи всичко възможно да му се постави поне една паметна плоча в София. За да се знае, че сред тези американски летци, сринали половината ни столица, на които преди няколко години дори бе издигнат паметник, е имало и един достоен българин и голям патриот.


В категории: Новини , История , Нова история

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Приятел на България
31.03.2018 15:13:04
0
1
Така, "македонците", тоест славяните от територията на БЮРМ (повечето от която съвпада с античната Пеония) са си българи, обаче украинците не са руснаци. Киевска Рус, първата държава на източните славяни е била на територията на днешна Украйна, откъдето етнонимът "русин" се разпространява и в днешна Русия, където до тогава славяните бяха имали само регионални, племенни имена (освен името "славянин", разбира се). После украинците са го изоставили а руснаците не. Впоследствие руснаците започнаха да проявят претенции към Украйна с "аргумента" че те са истинските потомци на Киевска Рус.
БЮРМ нямат никакво право за името "Македония", точно както и Турция няма никакво право за това име. Знае се че по определено време, "Македония" беше името на територията около Одрин, тоест в днешна Турция.
Украински език отдавна не е диалект на руския. Тоест руски език отдавна не е диалект украински.
Речникът, лексикът му има повече общи думи с полски език, отколкото с руски но най-вече прилича беларуския речник.
По този критерий, български език е руски диалект.
http://www.ukrhistory.narod.ru/texts/miller-finish.htm
"Уже в 1905 г. Российская академия наук признала украинский самостоятельным развитым языком, а не наречием русского, как официально на тот момент считалось, после 1917 г. только в среде эмиграции некоторые упрямцы сохраняли приверженность концепции большой русской нации в ее чистом виде."
Това е мнението на руските учени. Мнението на самите украинци беше че те са отделен народ много преди 1878 г., когато руската царска войска съставена предимно от украинци (дали в абсолютно или релативно мнозинство не знам и няма релевантност) от Одеска и други украински области, освобождава част от българите.
3
Приятел на България
31.03.2018 04:26:11
0
0
"Разбира се" че Румънската Национална Телевизия не прави репортаж за румънците в Сърбия и ужасното им положение а винаги се е интересувала само от румънците в Молдова, Украйна, България (това са страните съдържащи територии от бившата велика румъния) и, в по-малка степен, Унгария. А сега от косоварите. А защо се интересува тази институция от румънците в Унгария? Защото унгарците имат (основани) териториални претенции към Румъния. Също Приднестровието което не е било част от Велика Румъния обект на нейния интерес.
2
Приятел на България
31.03.2018 04:07:16
0
1
Нещо забавно и "тревожно" от Румъния: вчера, 30.03.2018 беше излъчен репортаж или документарче по Националната Румънска Телевизия, 1. канал (ТВР1), в рамките на предаването Пулсул Зилей (Пулсът на деня) за косово-албанските ислямисти които се сражават в Сирия като членове на Ислямска държава и Ал-Кайда (Ал-Нусра). Репортажът беше с много отрицателно отношение към тези албански ислямисти а за косовските власти подтекстът беше че не правят нищо за да предотвратят разпространяването на ислямизма сред техните граждани. Очевидно става въпрос за румънско отмъщение за това че Албания и Косово застанаха зад България.
Изводи?
1. Румъния никак не се е примирила с "българската кражба на Южна Добруджа" и най-вероятно никога няма да го направи докато не бъде териториално наказана, тоест докато не изгуби още земи.
2. България трябва да положи всички възможни за нея усилия за Гърция да не стане неин враг и съюзник на Румъния. Румъния претендира от Гърция да признае нейното "румънско малцинство". Не само че позицията на Гърция (а и на България и Франция) е че не могат да се признаят "национални малцинства", понеже това би означавало отдаване колективни (етнически) права но в Гърция няма нито "румънско етническо малцинство", нито "румънска общност", с изключение на малък брой гастарбайтери. Там има аромуни които са романизирани (не румънизирани!) гърци и които се самоопределят или като гърци, или като аромуни не-румънци (или не-румънски аромуни). Те говорят самостоятелен романски език, които е много по-различен от румънския отколкото български е от т.н. "македонски". Дори РУСински език (всъщност украински диалект) прилича повече на белаРУСки отколкото АРОМунския на РУМънски. Тоест има 2 различни, отделни народа въпреки че имената/етнонимите им съдържат и двете корена "рус-" и въпреки близостта на съответните езици.
Как така признаването на национално малцинство означава даване колективни права? Например: след признаването на албанското национално малцинство в БЮРМ ("Македония") се създадоха етнически албански партии, 3-4 на брой (може и да греша точния брой, може би те са 5-6, няма значение). В БЮРМ има 5-600 000 етнически албанци, тоест няма 5-600 000 етнически албански политически партии, тоест всяка една от тях представлява интересите на повече от един етнически албанец (зависи от партията), тоест албанците са представлявани колективно, тоест имат колективни етнически права.
1
без оправдания
30.03.2018 14:17:07
0
1
Това, че София е била бомбандирана и засегната е известно. Това е оправдание, за да не бъде никога повече възстановена, запазена. А Полша? Подялбата няколко години преди това? И това е известно вече. Кой какво прави и защо лъже. Така никой не работи, само измишльотини. Повтаряш като папгал и нищо не те интересува...нали се уреждаш. Пък дали има смисъл - е съвсем друг въпрос. Обаче - лъжи, нови лъжи....така авторитентно/пропагандно! Кой команда, дето викат хората.... Може би и монопол на "участниците/ново-уредените"... и традиционната схема на комуникация.... Но Кохерентност - няма, липсва. Кохерентност значи единство на хармонията, на логиката/логиките... И като правило - нито закон/и! и прахови частици .. от Престъпности..., некохерентности и все по-зле.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки