Балканите, България и сферите на влияние


Балканите, България и сферите на влияние
Снимка: Интернет
19 Март 2018, Понеделник


Регионът е един от ключовете в борбата за световно господство

Автор: Младен Янев

В последно време очите на много от днешните „велики сили" са обърнати към Балканите. Полуостровът отново е апетитна сфера за влияние. Нищо чудно - регионът е един от ключовете в борбата за световно господство. И за „покоряването" му се използват най-различни инструменти: от военното сътрудничество до опитите да се поеме контрола върху икономическото развитие на страните от тази част на Европа.

Лека-полека Сърбия, Черна гора, Македония, Хърватия, България и Албания попадат във властта на най-големите играчи на международната политическа сцена. 

България, която понастоящем председателства Съвета на ЕС, особено привлича вниманието на световните лидери. 

От началото на тази година Евросъюзът активно се опитва да разшири границите си, като за целта дори прие стратегия за Западните Балкани и ясно определи условията за евентуално присъединяване на балканските страни. Основно място сред тях заемат въпросите за сигурността в ЕС, за по-нататъшното развитие на тези държави, както и санкциите срещу Русия.

В този контекст България се намира в доста трудна ситуация. От една страна, тя трябва да пази интересите на ЕС, а от друга - да лавира ловко в отношенията си с Русия, които традиционно се считат за близки, колкото и да са изстинали в последно време.

И какво се получава - българският външен министър Екатерина Захариева изразява подкрепата си за Великобритания в санкциите й срещу Русия, а по-късно посланикът на България в Русия Бойко Коцев заявява, че в София са поканени няколко руски министри, които да подобрят отношенията между двете държави.

Трябва да сме наясно, че ако страната ни хукне да гони два заека, много е вероятно да не хване ни един!


В категории: Коментари , Свят

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
MUNCHO
20.03.2018 12:03:44
0
0
,,PRIJATELJU,,NJAKOI PREDPO4ITAT SARBITE I ,,MAKEDONTZITE,,-ZARADI SOBSTVENITE SI DARZAVNI INTERE
SI/SPORED TJAX/I PORADI ,,SOBSTVENOSAZDADENA NATZIONALNA LEGENDA,,!A,NE ZARADI NASHIJAT VANS
HEN VID,KOITO MEZDU DRUGOTO E DOSTA PO-DOBAR I PO-EVROPEISKI OT NA NJAKOI,,VELIKI,,NATZII! AZ PO-
KRASIVA ZENA OT BALGARKATA-NE SAM VIZDAL!A,TI? AKO NE BESHE I VISOKOTO IM MNENIE ZA SEBE SI I VISO
KOMERIIE KAM OSTANALITE,TO BIXA NI OTZENILI I PO UM I KULTURA,KOETO SASHTO E V TJAXEN INTERES!
,,NIE,NISHTO 4UZDO NE ISKAME,NO I SVOETO NE SI DAVAME,,!NARODNOST,EZIK,KULTURA,ISTORIJA,TERITO
RIJA!PRIJATELITE POSRESHTAME S VINO,XLJAB I SOL-VRAGOVETE S ME4!
2
Приятел на България
19.03.2018 17:44:01
0
0
, освен и с други причини?

По-добре е да си зададете въпроса защо "македонците" (а и руснаците) предпочитат сърбите пред вас и също: дали това предпочитание на "македонците" има нещо общо с "огледалото" (с външния ви вид, за да не бъда прекалено "субтилен")
1
Приятел на България
19.03.2018 17:41:03
0
0
Изводът е много точен. Сърбия също иска да хване и двете заека, и руския и западния.
Няма значение колко пъти ви шамарува Путин и Лавров или колко пъти те похвалят Сърбия вие продължавате със вашата русофилия, в същото време искате и подкрепата на Запада в БЮРМ.
Погледнете отговора на български "историк" от рода на Иво Христов, всъщност руски агент, отговор на аргументите ми в полза на гърците:

http://kostadin.eu/2018/03/14/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b1%d1%83%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd-2/#comments

"Пълни глупости. Ако бяхте чели малко повече, щяхте да знаете, че гърците изчезват като народ още през средните векове, а днешните „гърци“ са потомци на гръкоезични кападокийци, караманлии, лидийци, карийци, ликийци, християнизирани араби и прочие близкоизточна паплач. Доводите ви увисват, г-н Тодоров."

Разбира се че гърците са изчезнали през средновековието. Повече няма гръцки народ: само на някои от нас ни се струва че има гърци. Няма и евреи защото повечето от тях изглеждат европейски а не арабски (тоест истински семитски). Няма и ирландци понеже те изглеждат като англичани. Само велши има които много се различават от англичаните. И т.н.
Да, с вас никой не може да говори: за вас всички ваши съседи са и грозни и цигани, само вие сте хубави и бели. Вие в България поне едно огледало имате ли?
По-добре е да си зададете въпроса защо "македонците" (а и руснаците) предпочитат сърбите пред вас и също: дали това предпочитание на "македонците" има нещо общо с "огледалото" (с външния ви вид, за да не бъда прекалено "субтилен")
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки