Какво празнуваме на 9 март и поверията за този ден


Какво празнуваме на 9 март и поверията за този ден
09 Март 2018, Петък


В народните традиции денят е наречен Младенци и съвпада с църковния празник Св. 40 мъченици. Вижте какво бива и не бива да се прави днес

Автор: Силвия Горанова

Младенци е празник в народния календар, който чества се на 9 март и съвпада с църковния празник Свети 40 мъченици. На този ден жените, особено бременните, не вършат домакинска работа. Рано сутринта те донасят прясна вода от реката или кладенеца и напръскват с нея къщата и двора.

Месят се от предната вечер обредни хлябове – младенци, боговица, квасеник, колачета и питки. Младенците се приготвят главно в Западна България. Те са четиридесет на брой и представляват кукли, нашарени с цев, като пъпките напомнят зърната на шарката.

Младенците се намазват отгоре с мед и се раздават на всички деца в къщата, а които останат се раздават на съседските деца. Младите булки носят от тях на родителите си, на кръстника и на девера си.

Вярва се, че на този ден излизат змиите. Който убие змия, взема главата ѝ, слага в нея семки босилек и ги посажда. Този босилек се употребява като цяр. Ако с него се накичи мома, момците ще лудеят по нея и няма да я ловят магии.

Празникът на Свети 40 мъченици е свързан и с представата на българите за настъпващата пролет. Народната вяра гласи, че на този ден Господ забива 40 или 140 нагорещени шиша в земята. Той удря с тях земята, за да се затопли.

Хората вярвали, че на този ден слънцето вече се обръща към лято.

На празничната трапеза на този ден се слагат 40 червени чушки, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника основно място заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред - паленето на огньове, прескачането им, удрянето по железни предмети и наричането: "Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача". На този ден не трябва да се провлачва конец, за да не се въдят змии и не се споменава името на влечугите

Имен ден празнуват: Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка.


В категории: Традиции , Добри Вести , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки