Горан Благоев: Президентът направи гаф с присъствието си на Шипка


Горан Благоев: Президентът направи гаф с присъствието си на Шипка
04 Март 2018, Неделя


Държавен глава ходи на тържестваа там през август, на националния празник трябва да е в София, изтъква видният ни историк и богослов

Автор: Десант

На тазгодишното честване на 3 март за първи път държавният глава не присъства на издигането на националния ни флаг знаме в София.

"Не знам какъв е този странен интерес към присъствие на Шипка. Винаги на 3 март издигането на националния трибагреник става в присъствието на президента на републиката. 3 март  преди да е ден на Сантефанския мир и Руско-турската война в нашия календар е национален празник, тоест това е празникът на нашата държавност. Еманацията на тази държавност е президентът и когато той не е на мястото, където се извършва държавната церемония – какво да си мислим ние обикновените простосмъртни граждани". Това заяви в свой коментар пред Faktor.bg историкът и богослов Горан Благоев.

Той е категоричен, че мястото на президента Радев не е на Шипка на този ден. Обикновено на върха в този ден се качва председателят на Народното събрание или вицепрезидентът. Но президентът винаги е бил в столицата, акцентира Благоев.

"Радев е президент на всички българи и трябва да олицетворява националното ни единство. Да, Шипка е символ на националното ни единство и българската свобода, доколкото и опълченците олицетворяват националното  единство на българите на целите Балканите. Но в крайна сметка държавен глава ходи на Шипка август месец, когато се отбелязва годишнина от боевете на славния връх. Меко кзано Радев и протоколът му допускат по този начин гаф.

Досега нито един негов предшественик не го е допускал. Дори и когато Путин пристигна за 3 март, и президент и негов домакин беше Първанов, този национален протокол не бе нарушен. Първанов присъства на издигането на националния трибагреник, а после двамата с Путин отидоха на Шипка. Но Първанов си зачете държавния протокол. За първи път днес ставаме свидетели на такова незачитане на държавната традиции. Меко казано, мен като български гражданин това ме обижда", изтъкна още Горан Благоев по повод президентския гаф.

Той е възмутен и от държанието на вицето Илиана Йотова, която пък почти коленичи пред руския патриарх Кирил.


В категории: Новини , Политика , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки