НИМ представя златната колекция на Антонио Василев


НИМ представя златната колекция на Антонио Василев
Куна - изображение на Рождество Христово върху седеф
01 Март 2018, Четвъртък


Изложбата включва над 500 образци, собственост на частния колекционер

Автор: Силвия Горанова

На 5 март, от 16,00 ч., в Националния исторически музей ще бъде открита изложбата „Златарството по българските земи XVI-XX век“. В експозиционното пространство по атрактивен начин са представени над 500 избрани образци от най-голямата и най-представителната частна етнографска колекция, собственост на г-н Антонио Василев, която той събира с вещина и търпение повече от 20 години.

Чрез включените уникални експонати може да се проследи развитието на златарското изкуство по българските земи в периода XVI-XX в.



Изящните артефакти показват високите художествени постижения на българските майстори златари при обработката на благородни метали.

В изключително богатата експозиция могат да се видят пафти с умело гравирани християнски изображения върху седеф с невероятно майсторски изпълнена филигранна техника и клетъчен емайл, както и кована украса.


Нагръдна кутийка - амулет

Показани са още:
-Накити за глава, сред които много редките надушни украшения с формата на нокът, носени като амулет, предпазващ от лош поглед и урочасване.
-Обици с висока художествена стойност - т. нар. арпалии, чието име идва от турската дума „арпа“ – ечемик, заради зърната, наредени около филигранно изработения кръг в средата.
-Тепелъци, с изобразени апотропейни (предпазващи) символи, които защитават жената от негативна енергия и болести. 
-Пръстени, сред които е показан и уникален екземпляр с формата на нокът -  рядък, декоративно изработен вариант на средновековните пръстени, предпазващи лявата ръка от излитащата стрела на лъка.


Колан Западна Тракия живачна позлата клетъчен емайл

Впечатляващ е и броят на представените амулети – магични предмети, предпазващи хората от зловредни сили. Сред тях са нагръдните кутийки с изображения на светци и рядко срещаният и характерен за района на Котленско накит куна.


Обеци-арпалии

Сред експонатите ярко изпъкват настолните кръстове с филигранна украса и миниатюрна дърворезба, както и момински пафти и огърлица, изработени от чисто злато.

Представената колекция от образци на златарското изкуство, е важна част от наследството на българското златарско изкуство, развивало се по българските земи през XVI-XX в. Прецизното изграждане на сбирката дава представа за основните акценти в изкуството през периода на Османско владичество  и  Възраждането до съвременността.


Пафта от ковано сребро

Забележителните експонати, пряко свързани с женската красота, отразяват също така и традиционните вярвания и религиозните представи на българите.

Изложбата „Златарството по българските земи XVI-XX в.“ може да бъде видяна от посетителите на музея до 1 юни 2018 г. се казва в прессъобщение от името на директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.


Пръстен - нокът


В категории: Новини , История , Духовни средища , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки