Представят край морето булчинската мода през ХХ век


Представят край морето булчинската мода през ХХ век
Снимка: РИМ-Бургас
26 Февруари 2018, Понеделник


В Бургас гостува изложбата на димитровградския музей  „Каква невеста си била, ти, мамо!“

Автор: Десант

Как се е променила булчинската традиция на българите през ХХ век представя гостуващата изложба „Каква невеста си била, ти, мамо!“. Тя ще бъде официално открита на 1 март 2018 г., от 17,00 ч., в Етнографския музей към РИМ-Бургас, където ще остане до 14 май.

Експозицията е дело на Исторически музей –Димитровград и проследява тенденциите в развитието на булчинската мода през ХХ век, представена чрез булчински облекла, сватбени аксесоари, църковна утвар и снимков материал.

Експонатите са събирани от жители на Димитровград и общината. Тъй като в средата на миналия век там се заселват хора от над 900 населени места на България, на практика образците в изложбата са от цялата страна.

Най-старата булчинска премяна е от началото на века – сватбена ладжа (вълнена връхна женска дреха) от 1915 г., съчетана с традиционното за българската традиционна култура червено було и булчински венец, а най-новата е от 1999 г.

Заглавието е вдъхновено от стихотворението на Павел Матев „Писмо до мама”, по чийто текст Емил Димитров изпълнява една от най-вълнуващите си песни.


В категории: Новини , Традиции , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки