Бургаски лекари отстраниха 4- килограмов овариален тумор от 53-годишна жена


Бургаски лекари отстраниха 4- килограмов овариален тумор от 53-годишна жена
20 Февруари 2018, Вторник


Д-р Георги Хубчев показа висш пилотаж в лапаро-ендоскопската онко гинекология

Автор: Десант

4-килограмов доброкачествен овариален тумор бе успешно отстранен по лапаро-ендоскопски метод от д-р Георги Хубчев и екипът на отделението по гинекология към университетска болница „Дева Мария“. Известният онко-гинеколог успя да премахне огромното доброкачествено образувание по максимално щадящ за пациентката начин.

53-годишната пациентка пристига при д-р Георги Хубчев с тумор, визуално наподобяващ 6-7 месечна бременност. След като внимателно я преглежда с ултразвук и вижда сигурни признаци, че туморът е доброкачествен, д-р Хубчев решава да предприеме лапароскопска операция.

Безкръвният метод е много щадящ, но приложението му при толкова голям тумор е изключителна рядкост.  Въпреки това д-р Хубчев се ангажира да го извади именно лапароскопски, за да може пациентката да се възстанови максимално бързо и да няма видими белези от оперативната намеса.

Специалистът подчертава, че миниинвазивната хирургия е златен стандарт в световната медицина и все по-рядко ще се срещат отворените операции. Ясно е, че при ендоскопските операции травматизмът е сведен до минимум. В момента все повече се налага и тезата, че с лапароскопските операции се намалява имунологичната провокация и това води до по-бърз оздравителен процес. Освен всичко друго, лапароскопската хирургия предпазва от сраствания в корема.

Въпреки категоричните позитиви на ендоскопските операици, когато става въпрос за големи тумори, повечето лекари не дръзват да опитат лапароскопско премахване, а прибягват до отварянето на коремната кухина. Така четирикилограмовият тумор, изваден през миналата седмица в университетска болница е един от най-големите, вадени по безкръвен начин не само в Бургас, но и в България.


В категории: Новини , Медицина

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
КОТКАТА
21.02.2018 15:34:12
0
0
От ... екипААА!
Грешка още в първото изречение!!!!
1
КОТКАТА
21.02.2018 15:34:08
0
0
От ... екипААА!
Грешка още в първото изречение!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки