Традициите по Тодоровден в Чепинския край оживяват във Велинград


Традициите по Тодоровден в Чепинския край оживяват във Велинград
Снимка: travelbulgarianews.bg
20 Февруари 2018, Вторник


Надтегляне с тежковозни породи, ритуал по захранване на конете и още много атракции готвят за празника в СПА столицата на Балканите

Автор: Десант

Освен традиционните кушии, в СПА столицата на Балканите - Велинград, организират на 24 февруари и възстановка на празника Тодоровден под надслов „Бит и традиция от Чепинския край". Ще бъде пресъздаден и ритуал по захранване на конете.

Ще има и надтегляне с тежковозни породи, което ще се проведе в три категории: малка орта  (от 400 до 500 кг); средна орта (от 500 до 600 кг) и голяма орта (от 600 до 700 кг).

От велинградския квартал Каменица ще потегли конно шecтвиe до Поляните пред СПА хотел „Холидей", където ще е крайната точка и на конното шествие, тръгващо от квартал Чепино.

След това там ще бъде извършен водосвет с молитва за здраве и благополучие на именниците, конете и ездачите, а също и благославяне на обредни хлябове.

За доброто настроение ще се погрижи празничната програма ,,Фолклорна плетеница” с участието на: ПДЮАНПТ „Здравче-венче“ при НЧ ,,Васил Левски 1904”, Ансамбъл за автентичен фолклор ,,Драгиново” при НЧ,,Методий Драгинов  1936’’,  с.   Драгиново и народният певец  Янко Неделчев, който ще излезе на сцената с танцов състав.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки