Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ ще изнесе концерти пред японския император Акихито


Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ ще изнесе концерти пред японския император Акихито
Снимка: Фейсбук
19 Февруари 2018, Понеделник


Тези дни художественият ръководител на трупата Христо Стоянов получи Ордена на изгряващото слънце „Сребърни лъчи“

Автор: Десант

Казанлъшкият фолклорен ансамбъл „Арсенал“ ще изнесе в края на септември поредица от специални концерти пред японския император Акихито в японската столица Токио. Изявите на талантливите българи са по покана лично на негово величество.

Сайтът zakazanlak.bg отбелязва по този повод, че през последните 20 години ансамбълът се е утвърдил като символ и посланик на добра воля за приятелството между България и Страната на изгряващото слънце, където и друг път е гостувал.

Сегашните му концерти в Токио ще са и вид жест на предаване на управлението и престола от имперотор Акихито на неговия най-голям син Нарухито, което трябва да стане на 30 април 2019 г.

Това стана ясно тези дни по време на официална церемония в японското посолство у нас, на която художественият ръководител на ансамбъла „Арсенал“ Христо Стоянов получи високото държавно отличие на Япония и на императора, давано на чужденци - Ордена на изгряващото слънце „Сребърни лъчи“.

През миналата година трупата отбеляза 70 години от основаването си. Един от най-титулуваните фолклорни ансамбли в Казанлък е създаден през 1947 г. Изнесъл е над 3500 концерта в цял свят. Гостувал е във почти всички държави и континенти по света. За този период от време през репетиционните зали на ансамбъла са преминали над 3000 изпълнители.

Репертоарът на ансамбъла включва над 53 танцови произведения, като всеки танц се изпълнява с характерния национален костюм за дадената етнографска област.

От 1979 г. ансамбъл „Арсенал" е представителен състав на България. Той е носител на орден „Кирил и Методий“ и златен медалист от всички републикански фестивали в България. 


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки