УМБАЛ-Бургас се напълни с болни от пневмония след прекаран грип


УМБАЛ-Бургас се напълни с болни от пневмония след прекаран грип
Снимка: УМБАЛ-Бургас
18 Февруари 2018, Неделя


Почти сто процента от случаите на пневмониите в морския град в момента са усложнения в следствие на ненавреме лекуван грип

Автор: Силвия Горанова

Бум на пневмонии в районите с грипна епидемия повалят десетки хора на ден и пълнят областните клиники и болници. Такава е ситуацията и в УМБАЛ-Бургас, където от няколко дни болните се настаняват във всички възможни отделения, където са останали някакви свободни легла, научи Десант.

Причината за високата заболевоемост е липса на навременно лечение на грип, който се усложнява и прераства в ларингит и пневмония, коментираха специалисти по белодробни болести.

Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове, който поразява алвеолите и пространството между тях. Когато възпалението обхване целия лоб, се нарича лобарна, на част от него - лобуларна, а когато са засегнати бронхите и алвеолите – бронхопневмония.

Заболяването обикновено е усложнение от инфекции на горните дихателни пътища - простуда, грип, усложнение след остър или хроничен бронхит, бронхиектазии, варицела, морбили, коклюш (магарешка кашлица).

Как можем да се предпазим?

• Предпазване от възпаления на горните дихателни пътища; навременно и ефикасно лечение на заболявания на дихателните органи;
• предпазване от грип и простуда;
• закаляване и укрепване на имунната система; консумация на пресни плодове и зеленчуци, богати на витамин А, С, В-комплекс;
• овладяване на техники за правилно и дълбоко дишане, които укрепват белите дробове.

Специалистите съветват при първи признаци на грип болните да се обърнат към лекар и в никакъв случай да не прибягват към самолечение. 


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки