Ще отнеме ли ЕС на Полша правото й на глас


Ще отнеме ли ЕС на Полша правото й на глас
15 Февруари 2018, Четвъртък


И ще стане ли това катализатор за разпадането на голямото европейско семейство

Автор: Младен Янев

На 28 февруари ще се проведе пленарно заседание на Европейския парламент за обсъждане на по-нататъшни стъпки по отношение на Полша. Ако срещу нея бъдат наложенисанкции, тя ще бъде първата страна, която ще бъде лишена от правото си на гласуване в Съвета на ЕС. Процедурата за започване на санкции срещу Варшава беше инициирана поради спорната реформа на съдебната система, в резултат на която тя беше подчинена на законодателната власт.

За да станат факт санкциите, 22 държави членки на ЕС ще трябва да вземат единодушно решение. Унгария вече заяви, че няма да гласува за налагането на санкции срещу Полша. Варшава може да получи подкрепа  и от други държави от Вишеградската група, които се противопоставят на миграционната политика на ЕС.

В този случай, Евросъюзат ще бъде сериозно заплашен от разединение. 

Не е изключено Полша да се опита да създаде съюз между страните от Вишеградската група. Пример за това е изявлението на полския министър-председател Матеуш Моравецки, че полското ръководство не счита еврозоната за най-добрата среда и че въпросът за прехода от националната валута към еврото няма да бъде разгледан в близко бъдеще.

На този фон Европейският съюз се опитва да разшири границите си на друга територия - на Балканите. И изпраща покани до Албания, както и до Сърбия, Черна гора, самопровъзгласилата се република Косово, Македония и Босна и Херцеговина да се присъединят към голямото европейско семейство.

Това обаче също може да се застраши целостта на ЕС. Европейският съюз би могъл да отговори на глобалните предизвикателства, но само, когято всички негови членове са заедно - нещо, което е все повече под въпрос!

Европа продължава да се срива отвътре и излизането на Великобритания от обединението, миграционна криза в него, както и испано-каталунския въпрос са едни от катализаторите на този процес, на който сега и санкциите към Полша може да станат катализатор.


В категории: Новини , Политика , Коментари , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки