Кой е мъжът от известния семеен портрет, рисуван от Майстора


Кой е мъжът от известния семеен портрет, рисуван от Майстора
12 Февруари 2018, Понеделник


С дарени от него пари са построени гарата и училището в Шишковци, които днес вече не функционират

Автор: Дина Харизанова

Едно от най.известните платна на Владимир Димитров - Майстора е „Семейство“. Това е семеен портрет на Андон и Стойна Виячеви.

Андон Виячев е родом от кюстендилското село Шишковци, Където от 1924 г. до 1951 г. живее и именитият ни художник, с когото са лични приятели. Двамата се познават от времето на Първата световна война, в която Майстора взема участие като военен художник, а Виячев – като ротен фелдфебел.

Неотдавна в Шишковци отбелязаха 150-годишнината от рождението на Виячев, който е един от най-щедрите дарители в Кюстендилския край, информира Юг News. Той основава фонд „Андон и Стойна Виячеви“.

С отпуснати от него 2 милиона лева са построени някогашното училище в Шишковци, носещо името на благодетеля, което днес е закрито, както и жп гарата в селото - тя също днес вече е закрита и е оставена да се руши на воля. Със средства от дарителския фонд са финансирани и още редица други културни и просветни начинания. 



Самият Андон Виячев е бил последователно учител, контрольор по десятъка и писар в общинското управление в родното си село. Избран е за депутат в XI обикновено Народно събрание. Той оказва активно съдействие за развитието на овощарството в Шишковци.



В категории: Новини , Българските родове

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Eliya
08.11.2018 21:07:55
0
0
Garata si raboti
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки