Наследници на стар род от Банско превръщат дома на фамилията в музей на стария бит и култура


Наследници на стар род от Банско превръщат дома на фамилията в музей на стария бит и култура
08 Февруари 2018, Четвъртък


В близо 150-годишната Зехтинджиева къща може да се видят автентични предмети, които старите банскалии са използвали в ежедневието си

Автор: Яна Славянска

По време на Възраждането Банско се развива като значим градски търговско-занаятчийски център. Предприемчивите му жители поддържат търговски връзки със селища от Егейското крайбрежие, от Централна и Западна Европа.

През 1869 г. родът Амиджиеви си вдига хубава двуетажна къща в пиринското градче. По-късно той приема фамилията Зехтинджиеви, защото дядо Лазар, който е бил търговец на зехтин и маслини и търгувал със стоки от Солун, станал известен в Банско като зехтинджията.

Той имал двама сина – Марко и Иван. Марко е бил част от четата на Радон Тодев. След като е предадена от овчари, дружината му влиза в бой над местността Света Богородица в Годлевския балкан. Бунтовниците се сражават и водят ръкопашен бой с 600 души тежковъоръжен аскер и над 1000 души башибозук, но са избити до крак. Загива и Радон.

Брат му Иван продължава зехтинджиевия род, като остава заклет родолюбец и по време на Илинденско-Преображенското въстание приютява и укрива около месец Яне Сандански и част от неговите четници.

Синът му – Александър Зехтинджиев, става жертва при атентата в църквата „Света Неделя“ в София.

Родът продължава неговият син Веселин Зехтинджиев, а днес Зехтинджиевата къща е собственост на дъщеря му Мария и сина й Костадин.

Двамата инициират проекта „Старо Банско – бит и култура“. В неговите рамки те са подредили на втория етаж на близо 150 годишната къща своеобразен етнографски музей на банския бит.

В стаите посетителите може да видят голяма автентична пещ, софра, миндери, разбои, родан, хурка, мотовилка и много други предмети, които старите банскалии са използвали в ежедневието си. Местни самодейки показват на всички желаещи как се е прело, тъкало, плело, сукало и сновало в миналото.

На долния етаж функционира механа, в която също са обособени няколко автентични старинни къта, обзаведени с дълго събирани и реставрирани мебели и предмети на повече от 100 години.




В категории: Новини , Българските родове , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки