Наближава Месопустна задушница, а след нея и великите пости


Наближава Месопустна задушница, а след нея и великите пости
07 Февруари 2018, Сряда


Какво трябва да правят християните по този повод

Автор: Десант

Осем седмици преди Великден според църковния календар е неделята, наричана „Месопустна", която народът нарича „Месни заговезни”, „Месна заговезна”, „Месни заговелки”, „Месно заговезно”, „Месно запущоване”, „Малки заговезни”, „Месници”, „Кокошкини пустове” и пр. Това е последният ден, в който се яде месо преди великденските празници.

Задушницата преди Великия пост - Голяма задушница - тази година се пада на 10 февруари. Тя също е  известна като Месопустна. В съботния ден срещу Месни заговезни се извършва помен в чест на починалите.

С това хората се надяват да измолят прошка от Бога за греховете на мъртвите си близки. В църквите се отслужва заупокойно богослужение, в което се четат молитви за напусналите този свят, камбаната се бие на траур, а гробовете се окичват с цветя, преливат с вино, прекадяват с тамян и се оставят запалени свещи. След което раздават подавки, в които има жито за „Бог да прости“.

Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия и се заговява месо. Най-традиционни за този случай са блюдата с кокошка.

По християнски обичай през дните от Месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки