В Златоград търсят средства за ремонт на срутващ се храм


В Златоград търсят средства за ремонт на срутващ се храм
Снимка: Нов живот
05 Февруари 2018, Понеделник


Патрон на почти стогодишната църква е покровителят на града - свети Атанас

Автор: Десант

Малката църква „Св. Атанасий Велики“ в Златоград тази година навършва 95 години от построяването си, но в момента състоянието й е плачевно и се нуждае от спешен ремонт, за да не рухне, пише „Нов живот". Покривът й е напълно разрушен, влага прониква в стените и зидовете, дървените греди гният и има голяма опасност да се срутят камбанарията и купола на храма.

Председателят на Църковното настоятелство „Св. Георги“ в най-южния български град - свещеник Константин Атанасов, обяви за целта благотворителна кампания. За ремонта, консервацията и запазването на християнската светиня в автентичния й вид са необходими 40 хиляди лв. Дарения се събират в двата храма на Златоград, открита е и банкова сметка на църковно настоятелство на храм „Свети Георги“.

Рушащата се днес църква „Св. Атанасий Велики“ е изградена през 1923 г. на мястото на манастир, разрушен от турците през 1750 г. Строежът й е изцяло дело на златоградчани и живеещите в околията, като труд са полагали не само мъжете и жените, но дори и децата. Речните камъни и дървеният материал се подавали в жива верига, от ръка на ръка от района на реката Мангов врис до върха, изтъква публикацията в „Нов живот".

Свети Атанасий е смятан за покровител на Златоград, защото е запазил населеното място от кърджалийските разбойници на Мехмед Синап, изпратени да потурчат останалото християнско население в града.

Златоградчани пазят спомена, предаван от техните предци, че преди кръвопролитието ято черни гарвани се спуснали от връх Свети Атанас и започнали да кълват очите и лицата на разбойниците и конете им. В ужас турските орди побягват оттук и повече никога не се връщат в Златоград. 

Ето и банкова сметка, открита от църковното настоятелство на храм „Свети Георги“ в Златоград за набирането на даренията за ремонта на духовната крепост, която е паметник от регионално и национално значение:

Банка ДСК IBAN BG 26STSA93000000473855

BIC STSA BGSF


В категории: Църкви и манастири , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки