Пазете децата: Е-тата в храните променят генетичния материал в клетките


Пазете децата: Е-тата в храните променят генетичния материал в клетките
05 Февруари 2018, Понеделник


В днешно време храната се счита за безопасна, но доколко е полезна и може ли да се подобри състава на храните, които консумират нашите деца всеки ден?

Автор: Десант

Утре страната ни като председател на Съвета на Европейския съюз ще бъде домакин на голям форум с участието на експерти от СЗО по темата детско хранене. Статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи сочи, че броят на училищата, в които се продават чипс, пуканки и снаксове намалява много през 2013 г. спрямо 2008 г., но после пак има ръст.При захарните издалия, шоколада и бонбоните има плавен спад на предлагането в училищните бюфети от 2008 г. до 2016 г.Подобно е положението с плодовите сокове с добавена захар.Все повече училища предлагат плодов сок без добавена захар – през 2016 г. се продава в близо 50% от училищата.В предлагането на пресни плодове също има положителна тенденция – близо 90%.Има нормативни уредби какви храни могат да се продават на територията на училищата. Забранени продукти обаче все още се предлагат в бюфетите.

Важна е ролята на контролните органи, но всичко започва в семейството, коментира д-р Нелия Микушинска, началник на отдел „Опазване на общественото здраве”.

Според Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите храненето трябва да се разглежда спрямо физическата активност. Каквото и да яде детето, ако лежи по цял ден пред компютъра и не се движи и не спортува, няма да е здраво, смята Вътев.

Производителите произвеждат това, което хората търсят, влагат се само разрешени съставки, каза още представителят на месопреработвателите.

Ново изследване показва, че Е-тата в храните променят генетичния материал в клетките.Е-тата може и да увреждат ДНК, обяви проф. Георги Милошев от Лабораторията по молекулярна генетика. Все още не са правени изследвания до какви здравословни проблеми води това, уточни той.
По думите на проф. Милошев са нужни и още изследвания, за да се установи кои точно Е-та увреждат клетките.
Източник: бТВВ категории: Здравословно хранене , Медицина , Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
07.02.2018 10:07:06
0
0
Нужно е да се храниме с здравословни продукти.Нее за предпочитане-Кроасани,чипсове-сокове-купени от магазини и лафки-те са пълни с консерванти и химически вещества-тези споменати храни.Хот-Дог-също са меса на пилета инжектирани за болести с лекарства.Хубави храни са вегитарианските-соеви и просени кебапчета,кюфтета,брашно-от елда-те стават за храна,която родителите могат да готвят на децата си.Диетичните магазини имат такива видове брашно.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки