Атентатът с бомба одринка в Народния театър


Атентатът с бомба одринка в Народния театър
03 Февруари 2018, Събота


И защо Стамболийски остава невредим

Автор: Борислав Гърдев

На 4 февруари 1923 г. се чества 65-годишен юбилей от първото театрално представление  у нас. За място е избрана възможно най-представителната сграда в страната – на Народния театър.

И тъй като и тогава, както сега, политиците обичат да се правят на меценати на изкуството, в салона  присъства почти целият министерски съвет на Стамболийски, а в официалната ложа посетителите виждат самия цар Борис III.

По програма се представя откъси от известни български пиеси, обединени под бомбастичното наименование „Апотеоз на родното драматично изкуство”.

В антологията са включени творби на Друмев – „Иванко”, на Войников – „Райна княгиня”, на Сава Доброплодни – „Михал мишкоед” и на Вазов  - „Михалаки чорбаджи” и „Към пропаст”.

Точно при представянето на „Михалаки чорбаджи”, в кулминацията, когато г-н Стоянович се обяснява в любов на госпожица Виктория, се случва нещо страшно и невероятно.

Деецът на ВМРО Асен Даскалов става от стол № 8, демонстративно измъквайки от широкото си сако бомба одринка.

В разгара на веселието от представлението, когато от улицата се чува – според ремарките на автора музиката на полка, Даскалов хвърля бомбата по министерската ложа.

Някой все пак забелязва това и изкрещява: „Атентат!Атентат!”

Бомбата пада в празната ложа и огласява салона.

Дига се прах от варта и тухлите, разхвърчават се трески, които се посипват върху главите на публиката.

Настъпва суматоха – дамите крещят, господата бягят към изходите.

Пристига и пожарната команда, състояща се от двама души.

Бомбаджията с изваден револвер напуска необезпокояван театъра и се мята на чакащата го кола, в която е земеделският активист Борис Бумбаров.

Според легендата, Даскалов е трябвало да убие селския вожд, но в последния момент се отказва.

И тъй като знае какво е отмъщението на другарите за неизпълнена заповед, търси съдействие от Бумбаров, който освен всичко друго е и агент на ГПУ.

Бумбаров решава казуса по своеобразен начин – като съобщава за готвения атентат на вътрешния министър Райко Даскалов.

Началството крои свои планове да изпъкне и се прослави и нарежда на атентатора – „Ще хвърлиш бомбата срещу Стамболийски, но няма да убиваш великия човек!” Така и става.

Терористът Даскалов за малко да попадне в лапите на правосъдието, но все пак двама цивилни агенти, пратени от Райко Даскалов, го измъкват от полицейския участък и го укриват в дома на бившия министър Александър Ботев, изгонен за далавери от Стамболийски.

Премиерът запазва самообладание и нарежда на полицията да успокои публиката. А просветният министър Омарчевски енергично си чисти праха от крачолите и многозначителбно се усмихва. Той е развеселен от поведението на колегата си Оббов, който офейква от театъра, страхувайки се от избухването на друга бомба.

При премиера пристига царят, придружен от сестрите си, развълнуван и запъхтян.
Настъпва дълбока тишина.

Борис III подава ръката си на Стамболийски и казва развълнувано: „Моите съчувствия, господин премиер! Много се радвам, че излязохте невредим! Искрено се радвам! От сърце се радвам!“. На което земеделският лидер и шеф на кабинета отвръща: „Благодаря ви, Ваше величество! Такава е логиката на историята – един гледа сватба, а други – брадва“.

Народният театър е сякаш обречен след атентата.

На четвъртото представление на „Апотеоз на родното драматично изкуство”  на 10 февруари лоена свещ слага край на великолепната сграда, с която столицата на България се гордее.

Огромният корпус гори цяла нощ, осветявайки улиците и кварталите наоколо.

Пожарът става повод за много коментари на политици и журналисти, които накрая хвърлят вината на свещта, взела участие в реквизита на представлението.



Сградата е възстановена след 6 години по проект на германеца Мартин Дюлфер.

А ВМРО не забравя Стамболийски и зверски се разправя с него на 14 юни 1923 г.


В категории: История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки