Не хващайте остър предмет в днешния зимен Симеоновден


Не хващайте остър предмет в днешния зимен Симеоновден
03 Февруари 2018, Събота


Вижте още какви забрани съществуват за третия от вълчите празници

Автор: Десант

На 3 февруари Православната църква почита свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Според българските вярвания на тази дата се чества зимният Симеоновден.

Денят се почита главно бременните, младите невести и майките. 

Той се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората и им оставя рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет.

По това какъв човек първи ще дойде в къщата пък се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски.

3 февруари е третият вълчи празник - не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата.

1,2 и 3 февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди: жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Спазват се и другите забрани, характерни за останалите Трифонци.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома".

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
blabla
04.02.2018 18:50:30
0
0
Божкее,каква е тази икона горе? Изумена съм просто ! Нечувано и невиждано.Абе не трябвало да се пере.Дрън-дрън!Бабини деветини щото ги мързели в определни дни да чистят и са измислили всичките тея дивотий.Днеска хванах нож,рязах хляб.Гладно не се седи!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки