„Светлописците на Шумен” гостуват край морето


„Светлописците на Шумен” гостуват край морето
Снимки: РИМ-Бургас
02 Февруари 2018, Петък


Изложба показва материали, свързани с фотографското дело, сред които и първата българска снимка

Автор: Десант

Изложба „Светлописците на Шумен” на Регионален исторически музей в града под Илчов баир могат да разгледат от 2 февруари бургазлии и гостите на Бургас в залата на Етнографската експозиция в морския град.

Експозицията проследява развитието на фотографското изкуство в Шумен от края на XIX до средата на ХХ в. В нея са представени материали, свързани с фотографското дело, като изключителна заслуга за неговото развитие има известната шуменска фамилия Маркарян.



Експонирани са оригинални копирни апарати с пламък, магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографската фирма, рол преси, различни фотоапарати, майсторски свидетелства и др.

Интерес представлява снимката на първия български оркестър, която е и първата българска снимка. Тя е направена в Шумен от неизвестен пътуващ фотограф през 1850 г.

В града под Илчов баир работят също Христо Златаров, Бохос Бояджиян, Франц Бауер, Самуел Гелч, Врам Маркарян и др. Снимки, отразяващи миналото на Шумен и лицата на града оставят и Марко Марков, Анастас П. Белковски, фотоателиетата „Левски”, „Светлина”, „Лукс”, „Луна” и др.




В категории: Новини , История , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки