В Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас вече правят ехография на стави


В Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас вече правят ехография на стави
Д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова (отляво надясно)
30 Януари 2018, Вторник


Изследването е надеждна методика за ранна диагностика и лечение на ревматологични заболявания

Автор: Десант

Висок клас ехограф за ревматологични изследвания пристигна в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ – медицинският център на УМБАЛ Бургас. Апаратът е в специализирания ревматологичен кабинет и е придобивка за всички пациенти със ставни заболявания.

Артросонографията (ставната ехография) дава възможност за ранна диагностика, още преди проявата на сериозни симптоми и обездвижване. 

Изследването присъства като надеждна методика във всички съвременни ръководства за диагностика и лечение на ревматологични заболявания, коментират завеждащите кабинета д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова.

Ставната ехография се препоръчва на хора с оплаквания от болки в ставите, намалена подвижност, отоци. Тя се назначава след обстоен преглед и преценка от специалист-ревматолог, обучен да я извършва.

При някои заболявания резултатът от ставната ехография е съизмерим с това от ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), което е скъпо и труднодостъпно изследване. Освен за диагностика, ехографът се използва и за контрол на инвазивни манипулации – напр. за вътреставни и бурсални инжекции, премахване на кисти. 

Вътреставните инжекции в амбулаторни условия спасяват пациента от ненужни хоспитализации и прием на множество и различни лекарства, връщат движението на ставите и работоспособността му.

„Ставната ехография е съвременна, достъпна и надеждна методика. Клиничната значимост е свързана с липса на радиация, ниска цена, възможност на оценка на ставните структури в няколко равнини, повтаряемост, висока резолюция, динамично изследване и контрол на инвазивните манипулации“, обясняват д-р Недкова и д-р Христова.

Ревматологичният кабинет в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ работи с направление от Здравната каса. Касата обаче не покрива стойността на ставната ехография.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки