Хиляди автомобили щурмуват Пирин през почивните дни


Хиляди автомобили щурмуват Пирин през почивните дни
Снимки: Община Банско
25 Януари 2018, Четвъртък


По сметките на кмета на Банско, за година в природния парк средно са изхвърлени над 14-15 тона вредни емисии. Спасението е в лифтовия транспорт

Автор: Дина Харизанова

Само за два дни - през уикенда в събота и неделя - над 4500 автомобила са влезли в парк Пирин, за да стигнат до пистите над Банско, заради липса на втори кабинков лифт. Това показва видеокамерата на Дирекцията на националния парк, поставена на входа към планината. От община Банско ще сезират екоминистерството за вредните емисии, които автомобилите оставят в природата.

Не е тайна, че много са хората, които използват почивните си дни, за да карат ски по пистите в планината.

Кметът на Община Банско Георги Икономов коментира: „По нашите сметки, макар че сме неспециалисти, излиза, че за една година като усредним автомобилите - и през зимата, и през лятото - в природата в парк Пирин биха изхвърлени над 14-15 тона вредни емисии. Тези хиляди автомобили  просто унищожават природата".

До една седмица предстои от общината да монтират още по-прецизна видеокамера, която освен че ще брои автомобилите, ще следи и номерата на колите. Кметът Икономов каза още , че в момента проверява какъв е достъпът на автомобили в полския национален парк в Татрите, както и на други места в Европа.



Георги Икономов коментира още: „Едно от задълженията на публичните власти е спазването на екологичното законодателство и подпомагане поддържането на околната среда. В тази връзка и в контекста на многократно заявяваната твърда позиция на български „екологични” организации против изграждането на най-щадящия природата транспорт – лифтовия, оповестяваме горните данни за броя на МПС, навлезли на територията на Пирин.

Всички ние добре знаем, особено след сериозното замърсяване на въздуха в столицата, че то идва вследствие на два основни фактора – вредните емисии от изгорелите автомобилни газове и битовото горене. Не е необходимо да бъдеш тесен специалист, за да разбереш разликата между достъпа до планината посредством лифтове и достъпа посредством автомобили.

Заявил съм позицията на местната администрация за създаване на данъчни облекчения за потребителите на екологични горива за битово отопление на територията на общината. Още през 2013 година съм заявил позицията си и по отношение присъствието на автомобили в парк „Пирин”.

Единственото, което ме озадачава в случая е, че т.нар. „еколози” следваше сами да търсят тази логика при категоричното си отричане на възможността за изграждане на втори лифт в ски зона Банско. Държавата и общината са на своето място, защитавайки обществения интерес – давайки възможност за развитие на един планински регион по начин, който да не ощетява природните дадености.

А къде точно се позиционират т.нар. „еколози” и дали защитават Пирин или зад този гръмък лозунг се крие нещо по-прозаично, оставям всеки сам да прецени за себе си".

Банският градоначалник се зарече, че ще търси варианти и добри европейски практики за ограничаване на достъпа на автомобили до парк „Пирин”, които ще предложи на държавните органи за реализация.

„Това, което знам е, че уплътняването на ски зона Банско с допълнително лифтово стопанство не би нарушило баланса в планината. Далеч по-вредно е излъчването на вредни емисии от едно натоварено шосе насред Пирин” - категоричен е Икономов, като за пореден път заяви, че при построяване на втори кабинков лифт не се предвижда никакво изсичане на вековни мури.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Хаджи Христо
27.01.2018 08:09:03
1
0
Аман от глупости!
Какво търсят толкова хора в планината?!? - ходят да я цапат! Като искат чиста планина - да се забрани изобщо достъпът до планината. Няма писти - няма цапачи! Да си стоят в кимизарниците в София и планината ще бъде чиста.
Смятам, че трябва изобщо да се забрани достъпът до планините, да се разтурят всички хижи и други мсста предразполагащи цапане. Планината да се остави за дивите животни и птици - хора работа там нямат!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки