Уволниха и шефката на дом „Хризантема“ в Габрово. И какво от това?


Уволниха и шефката на дом „Хризантема“ в Габрово. И какво от това?
25 Януари 2018, Четвъртък


Няколко оставки не променят факта, че реформата в т.нар. „социални домове“ е пълен провал

Автор: Светлана Николова

Директорът на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово Маринела Лазарова е получила заповед за дисциплинарно уволнение от кмета на града Таня Христова, стана ясно днес.

Вчера пък премиера Бойко Борисов поиска оставката на шефката на агенцията за закрила на детето.

Защо обаче чак сега се задвижи държавната машина, след като за насилието над децата в дома се е знаело от две години?

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева твърди, че първият сигнал за извършвани нередности в дом „Хризантема“ е бил получен в институцията в края на октомври и е бил анонимен.

„В него се говореше за междуличностни конфликти. Ние се сезирахме, макар да беше анонимен сигнал. Незабавно се обърнахме към кмета, който извърши проверка по случая, и в края на ноември ни информира, че действително има конфликти в дома, но децата са гледани добре. В отговора нямаше никакви индикации за насилие над децата”, заяви в ефира на Нова ТВ тази сутрин Диана Ковачева.

В края на декември омбудсманът Мая Манолова е получила още един сигнал, този път подписан от Маринела Лазарова, в който се говори за насилие.

„Незабавно поискахме от кмета на Габрово проверка, обърнахме и към Отдела за закрила на детето. Направихме и наша проверка, с посещение на място”, заяви Ковачева.

Чак на 16 януари общината уведомява институциите и прокуратурата за случващото се в дома. Като първата реакция е заповед за уволнение на служителката, която се вижда на видеото, че удря дете.

Ако не беше назрял в този дом междуличностен конфликт сред персонала, най-вероятно никой нямаше да разбере какво се случва там, признава Диана Ковачева. Реформата по отношение на домовете за деца на практика не е променила нищо, е тъжното заключение което прави зам.-омбудсманът.

Скандалът с „Хризантема“ също няма да доведе до нищо. Няколко оставки и уволнения, след което животът в тези домове ще продължи по старому. До следващите „разтърсващи“ клипчета, показващи поредната порция бой над деца.

Припомняме, че до края на миналата година трябваше да бъдат затворени всички стари домове за деца, лишени от родителска грижа.

За „интеграцията“ на децата бяха предвидени 650 млн. лева от Европейския социален фонд и 100 млн. лв. по програмата „Региони в растеж“ за периода 2014-2020 година.

С тези средства  трябваше да бъдат изградени нови защитени жилища. От 2010 г. досега над 6 300 деца са изведени от специализираните институции и са настанени в домове, обслужвани от нискоинтелигентен персонал като този в Габрово.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки