ЕМО „Етър" обяви Национален конкурс „Мартеници от гайтан"


ЕМО „Етър" обяви Национален конкурс „Мартеници от гайтан"
Снимка: ЕМО „Етър“
22 Януари 2018, Понеделник


Целта е да се обогатят знанията на българчетата за първомартенската обредност

Автор: Десант

За първи път Етнографски музей на открито "Етър" обявява Национален детски конкурс "Мартеници от гайтан", в който могат да се включат деца и подрастващи до 18 години.

Гайтанът е плетен вълнен шнур, използван за украса на българското народно облекло. Широкото му използване води до механизация на процеса на плетене, чрез въвеждането в употреба на гайтанджийските чаркове. Такива чаркове, както и целия процес на изплитане на гайтан, днес могат да се видят в действащата Гайтанджийска одая в ЕМО "Етър".

Съвременните възможностите за употреба на гайтана са разнообразни. Той намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута, а защо не и при изработка на един толкова български обреден символ, какъвто е мартеницата, изтъкват от музея.

Целта на обявения конкурс е да обогати знанията за първомартенската обредност; да провокира интерес в участниците да се запознаят с предназначението на гайтана в миналото и приложението му днес и да насърчи творческите способности и фантазията на младите хора при изработката на мартеници.

Мартениците за конкурса трябва да бъдат изработени от гайтан или той да бъде комбиниран с други материали. Тези от тях, които бъдат отличени, ще останат във фонда на музея. Всички останали ще се включат в благотворителен базар, като събраните средства ще бъдат дарени на инициативата "Българската коледа".

По време на конкурса ще бъдат организирани творчески работилници за изработване на мартеници от гайтан в Център "Българка" по предварителна заявка, като таксата за участие е 2 лв на дете.

Гайтан може да бъде закупен или поръчан в ЕМО "Етър". Там се предлагат гранчета бял гайтан с дължина до 14 м и червен, син, зелен, жълт, кафяв и черен гайтан с дължина до 13 м. Цената на едно гранче е 6 лв. Има възможност на закупуване на половин гранче (около 7 м.) на цена 3 лв. 

При журирането ще се обръща внимание приоритетно на оригиналността на мартеницата, сложността на нейната орнаментика и прецизната работа с гайтана.

Крайният срок за приемане на мартениците е 15 февруари 2018 г. 

Творческите работилници ще работят от 15 януари до 15 февруари, а благотворителният базар ще е в периода 20 февруари – 5 март. Награждаването на победителите ще стане в деня на Баба Марта - 1 март.


В категории: Занаяти , Традиции , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки