Рекорден брой кукери бабугери, станчинари и дервиши се сбират за Сурва 2018


Рекорден брой кукери бабугери, станчинари и дервиши се сбират за Сурва 2018
20 Януари 2018, Събота


Младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“ пък ще включи в традицията и обичаите и децата на Перник

Автор: Десант

Тази година 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2018 ще се проведе на 26,27 и 28 януари с рекорден брой участници 7477. Само от селата в област Перник групите са 46 с 4000 човека в тях. Някои от сурвакарските дружини стигат до над 200 души.

Общо българските групи са 105 и от тях 59 са кукерски, сред които има бабугери, старци, станчинари, дервиши.

В Перник ще дефилират около 900 деца и 423 участници от чужбина.Обичаите си в маскарадните игри ще покажат 17 групи, представители на 8 държави – от Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия.

Младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“ на 26 януари от 14 часа по централния градски площад отново ще включи в традицията и обичаите и децата на Перник.

„Всеки, който е бил на този празник, няма да пропусне възможността да дойде втори път. Защото не можеш да забравиш атмосферата, която се създава. Не можеш да си представиш по-хубаво място през зимата , в което можеш да срещнеш толкова много позитивно настроени хора" - заяви пернишката кметица Вяра Церовска на пресконференция в Министерството на културата.

Фестивалът „Сурва“ е част от програмата на Българското председателство и емблематично събитие от Европейската година на културното наследство - отбеляза зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

Фестивалът ще се открие с грандиозен спектакъл „В сърцето на Сурва“ на 26 януари – петък, от 18 ч. пред Двореца на културата. Преди това в центъра на града ще има факелно сурвакарско дефиле, в което ще се включат 40 сурвакари от Дивотино и Ярджиловци, облечени в характерните си костюми. Фестивалните дефилета, както всяко година ще бъдат в събота и неделя от 10 до 17 ч. Закриването на фестивала ще бъде от 18 ч. в неделя.


В категории: Новини , Традиции , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки