Пореден случай на скандален строеж край Лозенец


Пореден случай на скандален строеж край Лозенец
16 Януари 2018, Вторник


Този път – директно върху скалите в местността Тарфа, в непосредствена близост до спорната вила на бившата депутатка от БСП Евгения Живкова, която също е заграбила част от морския бряг

Автор: Севдалина Пенева

Високи каменни огради, охранителни камери и помпозни палати на съмнителни бизнесмени, шоузвезди и представители на родния хайлайф, които препречват гледката до морето и свободния достъп до плажа. Така изглежда днес местността Тарфа край Лозенец, където някога се намираше един от най-посещаваните къмпинги на юг от Бургас - "Оазис". Презастрояването - не само там, а по цялото родно Черноморие - е болна тема за обществото от години. Както и грубото и безнаказано нарушаване на законите по цялото крайбрежие.

Днес изникна пореден случай на скандален строеж, този път буквално на самия морския бряг, в местността Тарфа в курортното селище Лозенец. Неизвестен (засега) извършител е прокопал брега до морската вода и го е терасирал.


Въпреки снега, ясно си личат следите от булдозерите, които са прокопали брега до самото море

Мястото е подготвено за строеж, който най-вероятно ще започне до дни, сигнализираха жители на Лозенец. Местните хора се опасяват, че до началото на летния сезон там изникне поредната незаконна сграда, която после властта няма да посмее да бутне.


Вижда се, че мястото е подготвено за строеж

Те са потърсили за информация кметицата на селото Петранка Гандиева, която от своя страна предала сигнала в Община Царево, тъй като не била наясно кой и какво ще строи.

Екип на Десант видя на място, че върху скалите действително се подготвя строителство.

В непосредствена близост е вилата на бившата депутатка от БСП и внучка на някогашния комунистически диктатор Тодор Живкова Евгения Живкова. Имотът й е ограден с каменни стени, които стигат чак до водата.


Частният имот на Живкова е "захапал" част от морския бряг

Дали новият строеж няма също да заграби част от брега, потърсихме за коментар кметът на Царево Георги Лапчев.

„На този етап в община Царево такава жалба не е постъпвала. Да, кметът на Лозенец Петранка Гандиева вече ме предупреди, че има устни сигнали от живущи в местността Тарфа, че в този район има изкопна дейност. Доколкото ми е известно, точно в този район има имот, собственост на някой, който действително има намерение да строи.

Това, което на прима виста зная е, че там са правени геоложки проучвания. Имат право да го правят, самият район има подробен устройствен план, има възможност да бъде извършено строителство там, но ще се случи само по законоустановения ред. Ще проверим и ще ви уведомим за резултатите от проверката“
, каза Лапчев.



Кметът призна обаче, че говори по памет, като увери, че сигналът ще бъде проверен и, ако действително има нарушение, виновният ще бъде „жестоко санкциониран“.

Георги Лапчев ни обясни още, че ако ставало дума за имот, за който той предполагал, там имало издадено разрешение още отпреди 15 – 17 години, с което общината трудно щяла да се пребори. То било заварено положение, преди влизането в сила на новия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие.

Припомняме, че през пролетта на 2017 г. местните жители в Лозенец протестираха срещу застрояването на морския бряг и настояваха да се санкционира община Царево, която е презаверила множество стари строителни разрешения, съдържащи параметри на застрояване, напълно противоречащи на нормативната уредба.

Екипът ни входира официално сигнал за унищожения бряг в Лозенец и до екоинспекцията в Бургас.



От РИСВ се ангажираха да проверят дали при тях има подадено заявление за инвестиционно намерение на това място, дали парцелът не попада в някоя от защитените зони и територии, както и кой стои зад изкопните дейности. Десант ще проследи случая.


В категории: Новини , Общини , Природа

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Ало ало
02.02.2019 11:08:54
0
0
Десант, Лапчев е мошеник, доста обигран. Търсете отговори на разследванията, пишете!! Презаверява стари разрешителни, пълни касичката...
1
Тарфов
04.09.2018 13:13:24
1
0
Има ли резултат от проверката? Какво се установи? Знаете ли че на Тарфа един частен водопровод нарочно стои с акт 15, за да не може да ги изкупи ВиК, както е по закон, а бива продавам срещу 10000 лева на желаещите да си построят къщи в местата си? Лапчев и Скулиев са наясно с това, но нищо не правят.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки