Природен парк „Странджа” дава за „осиновяване” 9 екопътеки


Природен парк „Странджа” дава за „осиновяване” 9 екопътеки
13 Януари 2018, Събота


Малко Търново ще е домакин на 15-тия Фестивал на зелениката, реши още Общественият консултативен съвет при парка

Автор: Светлана Николова

Фестивалът на странджанската зеленика през 2018 г. навършва 15 години. Домакин на юбилейното издание ще е Малко Търново. Датите, предвидени за провеждането на единствения по рода си форум в страната са 12 и 13 май.


Зеленика

Това реши Общественият консултативен съвет при Държавен природен парк „Странджа” на свое заседание, което се проведе на 12 януари в Малко Търново.

Фестивалът ще бъде открит в местността „Водиците”. Пак от там ще тръгват и маршрутите за любителите на разходките в планината. По предложение на Мария Патронова, специалист „Туризъм” в ДПП „Странджа”, организаторите са подготвили посещения до едни от най-красивите и магнетични места в тази част на планината – водопадите на Стоилово, тракийското оброчище Индипасха, Мишкова нива, пещерата на Бастет, връх Голямо градище, резерват Средока, градът на мъртвите – Пропадът, Камъкът, както и интерактивната екопътека на билките от „Водиците” до село Бръшлян.


Фестивал на зелениката

Всичко това, заедно с официалното откриване на фестивала, е планувано за 12 май. За следващия ден има идея маршрутите да включат туристически обекти от съседната община Царево или пък турската част на Странджа (като част от плана да се възстанови трансграничния характер на фестивала).

Консултативният съвет реши още да предостави за „осиновяване” 9 съществуващи екопътеки в райноа. Те се нуждаят от постоянна поддръжка, но община Малко Търново няма необходимите финансови средства. Затова се търсят фирми, свързани с туризма в Странджа или пък отворени за подобни инициативи, които да помага.


Мишкова нива

Маршрутите са „Пътят на ясния месец” (в землището на с. Младежко, с дължина 10 км.), „Пътят на звездите” (между селата Звездец и Бръшлян, с дължина 10 км.), „Малко Търново – Индипасха” – 18 км., „Граматиково – Индипасха" – 8 км., „Старите лъжници и исихастки параклис в м. Малката Котвина” – 8 км., „Малко Търново – „Водицата” – Стоиловския водопад” – 10 км., „Граматиково – параклис „Св. Илия” – 5 км., „Бродилово – Царското кладенче – усието на река Велека” – 12 км., „Стоилово – Петрова нива” – 8 км.


Пещерата на Бастет

Нужда от ремонт имат също и заслоните в местностите „Чешменски поляни”, „Кобареловата воденица”, „Св. Костадин”, „Св. Елена”, „Св. Петка”, „Харамията”.

Предстоят разговори с дивечовъдните стопанства и с ловнорибарските дружества, които също биха могли да се включат с труд или със средства.


В категории: Природа , Пътеводител , Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
14.01.2018 04:16:35
0
0
Върнете си Западните Покрайнини и част от Северна Добруджа по пример и образец на спора между Словения и Хърватия!
Това е последния шанс за вас да възстановите историческа справедливост.
Вето към присъединяването на Молдова към ЕС ако не отдаде териториално-етническа автономия на българския Тараклийския район с условие че, ако Молдова се обедини с Румъния преди да стане членка на ЕС, автономният Тараклийски рай он ще има право да си провъзгласи независимостта! Същото да важи за Гагаузия и Приднестровието.
След това да има размяна на територии и население между независимата Тараклия (която да стане част от новата по-голяма Румъния) и равната по площ територия в Северна Добруджа, граничеща с България, която да се обедини с България.
Вето към Сърбия в ЕС ако не ви върне Западните Покрайнини.
Вето към БЮРМ ако не ви върне Струмишко и/или ако не съблюдава говора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки