Природен парк „Странджа“ ще търси помощ от вицепремиера Валери Симеонов


Природен парк „Странджа“ ще търси помощ от вицепремиера Валери Симеонов
12 Януари 2018, Петък


Това реши Консултативният съвет на парка на днешното си заседание. Ето какви са причините да се търси спешната намеса на висшите държавници

Автор: Севдалина Пенева

Липса на условия за развитие на устойчив туризъм, разбити от дърводобивните фирми пътища, обезлюдяване и циганизация – това са само част от сериозните проблеми в най-големия държавен природен парк в България - „Странджа“, който се намира на територията на две общини  - бедната Малко Търново и на не толкова заинтересованата от парковото дело Царево.

Решаването на тези проблеми не търпи отлагане, алармираха участниците на проведеното днес заседание на Обществения консултативен съвет при парк „Странджа“.

Сред тях бяха директорът на ДПП „Странджа“ Стефан Златаров, заместник-областният управител на Бурска област Владимир Крумов, представители на горските стопанства и лесничейства, на ловно-рибарските дружества в района, РИОСВ, както и прокуристът на телевизия СКАТ Женя Баракова.

Съветът взе решение да се обърне официално за съдействие към вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, за организиране на среща с министрите на земеделието и на околната среда и водите. 

Повод за това не само да се запознаят висшите държавници със състоянието на природния парк, но и във връзкас една идея, която бе обсъдена по време на срещата. А именно - природните паркове да излязат от шапката на Изпълнителната агенция по горите и да преминат на подчинение към Министерството на околната среда и водите.

Причината е липсата на средства – държавните природни паркове в страната са оставени на блоговолението на ИАГ, която е пък на пряко подчинение на Министерството на земеделието и горите. Така издействането на бюджети за издръжката и съществеването на парковете се превръща в тежка битка, всяка стотинка минава през одобрение в няколко ведомства и в крайна сметка бюрократичната машина смазва желанието за работа.

Ако се смени принципала, това ще гарантира по-голяма независимост на държавните природни паркове, категорични бяха участниците на срещата.

Следващото заседание на консултативния съвет е насрочено за 24 януари. На тази дата през 1995 г. е обнародвана заповед на МС, с която официално е създаден ДПП „Странджа“ и е определена територията му - 1161 km², която обхваща централна Странджа, с излаз към Черно море.

По този повод съветът ще се събере в Морското казино в Бургас, където ще отбележи годишнината с представянето на книгата на дългогодишния експерто по горите Дико Патронов, посветена на уникалната по рода си червена странджанска боровинка.


В категории: Новини , Туристически обекти , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки