„Споменик-Заветник" събира паметта за предците ни в тетрадки и родословно дърво


„Споменик-Заветник" събира паметта за предците ни в тетрадки и родословно дърво
12 Януари 2018, Петък


Не съществува по-интересна приказка от тази на собствения ви род, казват създателите му

Автор: Яна Славянска

Всичко започва с едно детско любопитство. Дъщерята на Радост и Александър Кръстеви пита веднъж майка си как са се запознали нейните баба и дядо и каква е била майката на баба й.

Обикновени въпроси, на които обаче често родителите не знаят как да отговорят, просто защото им е известно много малко за предците им и техния род.
 

„Как така не знаеш, нали са ти родители! Не си ли ги питала?! Не ти ли е било интересно!? Аз като имам деца всичко ще им разкажа!” - зарича се малкото момиче, изумено, че майка му не може да каже нищо по въпроса.

Кои са те, от къде идват, каква е историята им, какво са направили през живота си... Все сведения, които трябва да пази семейната ни памет.

Често намираме снимки на близки наши роднини в старите албуми, но това, което знаем за тези хора, освен имената им - в най-добрия случай, е много малко и фрагментирано.

Да знаеш своята кръв, да знаеш откъде тръгва коренът ти - това е едно безценно богатство, което не само трябва да се къта като свещено, но и да се предава от поколение на поколение като най-святата фамилна реликва!

Затова и Радост и Александър Кръстеви са намерили начин да улеснят всеки, решил да съхрани во веки родовата си памет. Те са създали нещо уникално - т.нар. „Споменик-Заветник", който може да побере всичко за рода ни в пет тетрадки. Един разказ в снимки и думи...

Комплектът, побран в гравирана дървена кутия, съдържа красива бланка с родословно дърво, което всеки трябва сам да попълни; и дизайнерски тетрадки, озаглавени: „Аз, майка и татко", „Дядо и баба по майчина линия", „Дядо и баба по бащина линия" и „Децата ми".

„Тръгнах по следата, за да оставя следа. И ще направя така, че детето ми да помни що е „корен" и да разкаже на децата си! Уверявам ви, не съществува по-интересна приказка от тази на собствения ви род! Намерете я! Приключението си струва!" - казват създателите на „Споменик-Заветник".




В категории: Българските родове , Епопея на забравените , Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Ути
30.04.2018 16:19:47
0
0
Патка
1
Едле
26.02.2018 17:04:17
0
0
МНОГО за стари
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки