Зелени заплахи: „Еколози“ усвояват милиони, за да саботират български инокономически проекти


Зелени заплахи: „Еколози“ усвояват милиони, за да саботират български инокономически проекти
08 Януари 2018, Понеделник


Псевдоеколозите имат огромен интерес да "защитават" природата по този начин, докато в техните джобове влизат пари, идващи както от ЕС, така и от държавния бюджет. Екомрежата у нас и нейните лица (Тома Белев, Андрей Ковачев, Любомир Костадинов, Константин Иванов и други) са навързани в различни проекти

Автор: Румена Веселинова, еколог с 25-годишен стаж

Ако следите спора за втора кабинка на Банско, в последните дни трябва да ви е станало ясно, че той, както и развитието на ски туризма у нас като цяло, изобщо не са екологични въпроси, а коренно различни концепции за икономическото развитие на България. Последните протести и контра протести само извадиха наяве болезнената истина, която от години зелените се опитват да скрият.

Виковете и плача им за Пирин изобщо не са свързани с опазването на природата, въпреки че много млади хора искрено вярват в това. Публикуваните планове на концесионера показаха, че новият лифт минава по или край вече съществуващи трасета, като за всяко отсечено дърво са заложени пет за залесяване. И че ски зоната винаги е била отредена за 2, а не за 48% от Пирин.

Тогава защо говорим за презастрояване на планината, за бетон и още подобни глупотевини. Много е лесно да подведеш шепа млади хора, загрижени за природата. Без съмнение те искрено вярват от все сърце, че излизайки по столичните улици дават своя принос за една по-зелена и по-хубава България.

Уви, това не е така. У нас България има в пъти по-малко ски съоръжения на 1000 кв.км. площ, сравнено с почти всички останали европейски държави със ски туризъм. В много пъти по-малко, а там продължават да строят.

Кой има интерес това да остане така?

Небезизвестният бивш шеф на парк "Витоша" Тома Белев бе кандидат-депутат на "Да, България" на Христо Иванов за Кърджали и София миналата година. Това е вторият му опит да влезе в политиката. Първият се оказа неуспешен. Той беше кандидат за евродепутат от "Зелената партия" на Александър Каракачанов.

На миналите парламентарни избори "Да, България" не се класира добре и Белев така и не се докопа до депутатското кресло. Само за информация племенникът на Христо Иванов, Любомир Костадинов работи при съпругата на Тома Белев - Веселина Кавръкова, който оглавява българския клон на WWF.

През 2012 г. Белев получи международната награда на WWF за цялостен принос към опазването на природата. И нищо чудно, защото именно техните, а не българските интереси защитава "екологът".

България е изключително подходяща за развитието на зимния туризъм и без съмнение ще привлича хиляди скиори с добрите си условия и ниските цени. Това със сигурност ще удари по ски бизнеса в Швейцария и Италия.

През последните години след надвисналата опасност от терористични атака в Западна Европа драстично се увеличи потока на туристи към Балканите. И това не е заради смешните опити на пясъчната кралица министър Николина Ангелкова, а просто защото хората разбраха, че у нас е по-безопасно, по-хубаво и определено по-евтино.

Именно това ще се случи и, ако развием туризма в зимните курорти. Именно и затова българските псевдоеколози правят всичко възможно, за да саботират развитието на Банско, Боровец, Витоша, Пампорово... Те се прикрепят към онези, които дават повече пари, а за момента това са чужди организации.

Псевдоеколозите имат огромен интерес да "защитават" природата по този начин, докато в техните джобове влизат пари, идващи както от ЕС, така и от държавния бюджет. Екомрежата у нас и нейните лица (Тома Белев, Андрей Ковачев, Любомир Костадинов, Константин Иванов и други) са навързани в различни проекти.

Само през 2016 г. например разделиха едни 100 милиона по оперативна програма "Околна среда". А какво да говорим за самия Белев, станал скандално известен, че негово дружество спечели през 2013 г. поръчка за броене на делфини в Черно море, и то без конкурс. Но какво ще кажете за парите, отишли за броене на комари по Дунава...

От години в организациите на еколозите влизат милиони, а тяхното единствено задължение е да саботират български инокономически проекти. И за момента те се справят изключително успешно.

Така със скандалите около Банско за момента печеливша е само псевдо десницата на Христо Иванов, която се опитва да възкръсне от пепелта, уж защитавайки екологични интереси и същевременно да продължи да прибира пари по оперативни и всякакви други програми.

Да възкръсне не, ами направо да си се възцари отново на родната политическа сцена и то след като години наред крепеше на власт Борисов 2, беше негов министър и покорен слуга, а сега негов яростен критик... О, Боже, опази!

Къде сме ние?

Според последните проучвания, 67% от българите смятат, че втори лифт трябва да има, а 64% от допитаните посочват, че т.нар. еколози тенденциозно обслужват чужди интереси.

Тогава къде е проблемът? Може би говорим за манипулиране на общественото мнение, че в Банско ще се строи и то без никаква регулация.

Да, през последните 30 години някои хора забогатяха на ръба на закона в България. И да, част от тях, до 2008 г.строяха без мярка и правила! Но днес нещата са се променили и бизнесът е научил уроците на срива отпреди 10 години.

Другата гледна точка

С решението си за Пирин правителството подарява половината от парк "Пирин" на една офшорна фирма и разрешава строителство и сечи в три от шестте зони на парка, твърдят псевдо еколозите. Те смятат, че промяната в действащия план за управление на националния парк се приема, без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и анализ за развитието на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.

Решението

Едва ли битката за Банско ще бъде приключена скоро. Войната е сериозна и свързана с много пари. Според общината в Банско сегашният лифт няма достатъчен капацитет и това е причина в активния сезон да стават сериозни опашки, които само изнервят туристите.

Поредният епизод в драмата стана, когато кметът на туристическия град Георги Икономов внесе искане до Министерството на околната среда да се задвижи процедурата по частично изменение на сега действащия план за управление на национален парк "Пирин".

Тази процедура бе приета от правителството на Пламен Орешарски през 2013 г. от тогавашния екоминистър Нона Караджова. Идеята беше промяната да засегне само ски зоната в Пирин, което ще позволи и строителство на втори лифт. Тази процедура обаче не беше реализирана, а междувременно започна изработката на изцяло нов план за управление на Пирин, тъй като старият е с действие до 2014 г. Новият план обаче все още не е приет, тъй като има жалби в съдилищата срещу него.

Искането на Икономов предизвика протести на хората от Банско, които отдавна негодуват срещу рекета на "екомафията" и срещу невъзможността да има втори лифт.

Борисов 3 като нищо може да си счупи зъбите в острия камък на Банско. Години наред премиерът и неговите министри заставаха зад "еколозите" и съвсем очевидно пълнеха касичките им с милиони левове. Защо обаче Нено Димов направи остър завой и изведнъж даде светлина за втория лифт още не се знае. 

***


Мюрен

Швейцария, която се възприема като модел за туризъм и за зелено отношение към този бранш. Там няма нито един природен парк, чисто законово уреден, и има влакчета и лифтове до всеки връх, който е по-близък до град. Нещо повече - има маса хотели по върховете и всеки един от стотиците зимни курорти има поне 200 километра писти а доста ски зони стигат до 500 километра.

Резултатът от тази политика е, че Швейцария е модел за зимен туризъм, а там, бъдете убедени, туристите не се скупчват на опашки пред лифтовете и не губят безкрайни часове от почивката си в чакане.
Източник: 
http://www.dnes-bg.org


В категории: Новини , Природа

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
Бай Кольо
05.04.2018 04:57:24
0
0
Еколози мошенници и зелени мошенници и изнудвачи.
8
Един зелен с много милиони!
09.01.2018 07:40:26
2
1
По добре милиони вложени в това да има природа, от колкото милиони в бетон и изсечени дръвета!!!
7
Приятел на България
09.01.2018 07:20:23
1
0
Да цитирам от себе си:
"Освен това, сърбите и "македонците" никак не са благодарни към Русия, вие които нямате причини да бъдете така, защо продължавате с признателността към тази страна???"
Кога Рус пие и мечката на маса седнува
Русите не ги убива куршум туку алкохол
http://vecer.mk/svet/rusite-ne-gi-ubiva-kurshum-tuku-alkohol
Това при положение че Русия иска Турксия Поток да мине през БЮРМ!!!
6
Приятел на България
09.01.2018 01:26:51
0
0
В никаъв случай не трябва да се въведат уроци по румънски в училищата за влашките цигани (т.н. рудари). Те са езиково румънизирани цигани, има ги и в Унгария, Сърбия и т.н. където се наричат баеши но все пак цигани, тоест първоначалният им майчин език беше цигански, така че ако се наложи да им се преподаде и по друг език, освен българския то този език е циганският. Те обаче доброволно искат да се българизират защото са християни и за тях българите като държавноносители и държавнотворци са престижни, така че няма защо да им се преподаде по румънски или цигански.
5
Приятел на България
09.01.2018 01:07:11
1
0
1. Руснаците освобождават България, така е. Крайната им цел обаче е извоюването на Босфор и Дарданели. Превръщането на България в задунайска губерния веднага след освобождението не е в полза на руснаците защото това щеше да алармира западните Велики Сили които щяха да въоръжат Турция, Гърция, Румъния и Сърбия. Така че руснаците временно имат нужда от независима но външнополитически подчинена България. Освен това, българите щяха да се бунтуват срещу тях ако страната беше превърната в руска територия и щяха да получат оръжейна подкрепа на (поне част от) западните велики сили и съседните държави. Така че Русия разчита на благодарността ви в съвместната борба срещу Турция. Тогава в Северна Добруджа българите започват да са подложени на гонения, „благодарение“ на Русия която дава тази територия на Румъния. В Поморавието българите са принудени да се сърбизират. България има какво да предложи на западните големи държави: борба срещу Русия или Турция в замяна на Северна Добруджа и/или Поморавия.
Русия воюва срещу България на страна на Сърбия, Румъния и Гърция през първата световна война, насилствено македонизира Пиринския край, „върна“ на Сърбия/Югославия българските територии освободени от България и Германия след края на втората световна война, комунизира страната, дава на Румъния Северна Добруджа, не признава съединението на Източна Румелия с България, нито провъзгласяването на независимостта през 1908 г. и т.н.
Русия се сдобива със Северна Добруджа и кавказки територии след войната от 1877-8. Българските опълченци и местното българско население твърде много помагат на руската войска, с храна, разузнавателни сведения, чрез въоръжена борба и т.н., така че и вие сте допринесли за руските териториални придобивки (Северна Добруджа, тоест Южна Бесарабия и кавказките територии). Освен това, сърбите и "македонците" никак не са благодарни към Русия, вие които нямате причини да бъдете така, защо продължавате с признателността към тази страна??? Ако Русия можеше да окупира Босфора и Дарданелите и да изтласка Османската Империя от Европа, то вие щете да сте и днес жители и граждани на Русия, може би напълно русифицирани и може би българският език щеше да е изчезнал.
Русия няма никаква услуга за връщането на Южна Добруджа. Германия и Италия я върнат за да спечелят България на тяхната страна. Англия и САЩ също признават справедливостта на българската кауза в Южна Добруджа, през цялото междувоенно време, а и веднага след като Германия и Италия върнат тази земя на вас.
In a speech on September 5, 1940, Churchill said, “Personally I have always thought that the Southern part of the Dobrudja ought to be restored to Bulgaria, and I have never been happy about the way Hungary was treated after the last war.” Churchill, Speeches, 1: 246
2. България има интерес от силна Украйна като съюзник срещу Румъния и Русия. Румъния има териториални претенции към и двете страни а Русия иска да ги превърне и двете в губернии.
3. Русия почти винаги е предпочитала Сърбия пред България, включително и в днешно време.
Вижте какво са казали „лошите“ американци за българите в Македония, докато руският (или съветският, същото е, Съветският Съюз е комунистическа Русия) Коминтерн през 1934 г. създава македонската нация или по-точно дава допълнителен и мощен тласък на вече създадения от сърбите македонизъм:
https://en.wikiquote.org/wiki/Edward_R._Stettinius
The Department has noted with considerable apprehension increasing propaganda rumors and semi-official statements in favor of an autonomous Macedonia emanating from Bulgaria, but also from Yugoslav partisan and other sources with the implication that Greek territory would be included in the projected State. This Government considers talk of „Macedonian Nation“, „Macedonian Fatherland“, or „Macedonian National Consciousness“ to be unjustified demagoguery representing no ethnic or political reality, and sees in its present revival a possible cloak for aggressive intentions against Greece.
U.S. State Dep. Foreign Relations Vol. VII, Circular Airgram [868.014]
4
Кон
08.01.2018 20:23:04
0
0
Пеевски е най-големия еколог
3
Стамат
08.01.2018 19:39:38
2
0
Добре, де, може ли да сте такива предатели и боклуци с тези лъжи????
2
Alex
08.01.2018 11:41:57
0
0
https://trud.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D1%82-%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8/
1
Alex
08.01.2018 11:13:21
1
1
Мдааа от край време е ясно какви пари се наливат в зелените ни НПО-та :( И какво? Нищо....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки