Едно време „влечугали" бабите акушерки


Едно време „влечугали" бабите акушерки
08 Януари 2018, Понеделник


Какви още обреди се изпълнявали на празника

Автор: Десант

Обредността, която се изпълнява на днешния Бабинден, е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували" на родилките.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. 

По традиция, бабата акушерка обикаля домовете, където е помагала при раждането на децата, т.е. където е бабувала. Във всяка къща тя окъпва пеленачето, а на по-големите малчугани измива очите.

Кулминационен момент в обредността е обредното изкъпване на бабата в реката или на чешмата в двора. Целта на ритуала е чрез водата жената да се пречисти от злите сили, защото в народните представи нейните възможности се смятат за свръхестествени.

В миналото изнасяли бабата навън и я качвали в двуколка или на шейна, теглена от мъже, преоблечени като "волове", с кожени маски и рога. Обикаляли се всички домове в селото. Ако по пътя невестите срещнели мъж, смъквали калпака му и искали откуп.

Шумната дружина отвеждала бабата на реката и там мъжете обръщали двуколката или коша, в който возели старицата, а после я изкъпвали във водата. Този обред е известен по нашите земи като „влечугане" на бабите.

След поливането жените дарявали бабата с ризи, чорапи, платно, които премятали на дясното ѝ рамо. От своя страна, бабата връзвала на дясната ръчичка на децата, които е отродила („хванала", както се казвало), червен и бял конец със сребърна монета и ги дарявала с чорапки и ризки. 

След това бабата се връщала у дома си и чакала гости.

При нея идват с дарове (варакосана китка, сапун, пешкир) всички жени, на които е помагала при раждането. На гощавката могат да седнат само жени. Те носят погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целуват ръка на бабата и ѝ подават подноса с храната.

Често „акушерката" носи около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл.

След богато хапване идва ред на песните и хорото, което се води от бабата.

Тъй като по стар стил празникът се е отбелязвал на 21 януари, през 1951 г. тази дата е обявена за Ден на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки