Правителството даде пари за реставрацията на патриаршеския храм „Св. Александър Невски"


Правителството даде пари за реставрацията на патриаршеския храм „Св. Александър Невски"
20 Декември 2017, Сряда


Субсидията ще вземе Университетът за строителство, архитектура и геодезия, който ще извърши конструктивното обследване и изготвянето на задание за проектиране на укрепването на катедралата

Автор: Десант

На своето заседание днес Министерският съвет одобри допълнителни разходи и трансфери за 2017 г. в размер на 39,151 млн. лв. 

От тях с 390 000 лв. ще се финансира предварително проучване за конструктивно обследване и изготвяне на задание за проектиране на цялостната реставрация и конструктивно укрепване на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата.

Извършването на горните процедури според решението на междуведомствената комисия се възлага на Университета за строителство, архитектура и геодезия (УАСГ) в София, към които ще бъде преведена въпросната субсидия.

Главният секретар на Св. Синод на БПЦ-БП - Мелнишки епископ Герасим, който бе гост на правителственото заседание, изрази благодарността на Българския патриарх и Светия синод на БПЦ за отпуснатата помощ.

Избраната за символ на България Патриаршеска катедрала е не само най-емблематичният ни храм и най-известният ни архитектурен паметник. Тя е и най-препочитаното място за представителните дейности на държавния протокол на Президентство, Парламент и Министерски съвет, изтъкват от Патриаршията.

Припомняме, че в средата на декември патриарх Неофит и представители на висшия клир се срещнаха в Синодалната палата с министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на културата Боил Банов.

Преди това на 6 декември лично министър-председателят Бойко Борисов разговаря с патриарх Неофит за реставрацията на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. 



По време на срещата с министрите бяха обсъдени конкретни варианти за основната реконструкция и реставрация на храма и набелязани стъпките за тяхното осъществяване. А синодалните архиереи  получиха уверения, че цялото правителство ще съдейства на всички етапи от осъществяването на това дело.



В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки