Наши шедьоври на християнското изкуство ще гостуват на Третяковската галерия в Москва


Наши шедьоври на християнското изкуство ще гостуват на Третяковската галерия в Москва
Христос Пантократор, XIII в.
19 Декември 2017, Вторник


Освен НИМ, са поканени да участват са още седем престижни български научни и културни институции

Автор: Десант

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) доц. д-р Бони Петрунова замина на посещение в Москва във връзка с организирането на предстояща изложба на икони, църковна утвар и ръкописи от България. Забележителните експонати ще бъдат изложени през 2018 г. в  Третяковската галерия – световноизвестен музей, дом на най-голямата в света сбирка с руско изкуство.

На срещата на доц. д-р Бони Петрунова с генералния директор на Третяковската галерия г-жа Зелфира Трегулова, ще бъдат уточнени детайлите по организацията и реализацията на това впечатляващо културно събитие.

Изложбата се организира със съдействието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев.

Освен НИМ, са поканени да участват са още седем престижни български научни и културни институции – Национален археологически институт с музей към БАН, Музей за християнско изкуство - Крипта на храм-паметник „Св. Александър Невски“ към Националната художествена галерия,  Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Ив. Дуйчев“ към СУ „Климент Охридски“, Национален църковен историко-археологически музей при Св. Синод,  Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Археологически музей, Несебър и Регионален исторически музей, Велико Търново.

Предвижда се в експозицията да бъдат включени над 50 експоната, които са сред най-ценните притежания на своите хранилища. Най-много са движимите културни ценности от НИМ, който ще бъде организатор на събитието.

Сред тях са Двустранна икона с изображение на св. Христос Пантократор от XIII в. и Христос в гроба от XVII-XVIII в., икона с образа на св. Йоан Златоуст от края на XIV – началото на XV в., олтарни двери от XVI в., рисувани най-вероятно от прочутия зограф Онуфрий, Дечанската дарохранителница от 1626 г. и архиепископската митра на охридския архиепископ Йоасаф II (1719-1745), изработена във Венеция с инкрустации на множество скъпоценни камъни.


Христос в гроба, XVII–XVIII в.

Изключителни паметници на културата от останалите участващи музеи са: уникална мозаечна икона от първата четвърт на XIV в. от Археологическия институт с музей, впечатляваща Йерусалимия от XIX в. от Криптата, ценни ръкописни евангелия с характерна за периода украса и миниатюри от XIII и XIV в. от националната библиотека, както и гръцки ръкописи от безценната колекция на  Центъра за славяно-византийски проучвания и др.


В категории: Новини , Културен Десант , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки