За първи път български архиерей взе участие в празник на Македонската църква


За първи път български архиерей взе участие в празник на Македонската църква
13 Декември 2017, Сряда


Игуменът на Троянския манастир - Величкият епископ Сионий, се включи в богослужение в Струмица, на което присъства и македонският премиер Зоран Заев

Автор: Десант

За първи път архиерей на Българската православна църква официално взе участие в празник на Македонската църква (МПЦ). Това стана факт, след като Св. синод взе решение да откликне на предложението да поеме грижата по установяването каноничния статут на МПЦ и приемането ѝ в семейството на поместните православни църкви.

На 11 декември, когато Македонската православна църква чества паметта на св. Петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици и празника на Струмица, участие в тържествата там взе Негово преосвещенство Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.

Той бе изключително топло приет от епархийския архиерей Негово високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум, премиера на Р Македония Зоран Заев, който също взе участие в празничното богослужение, както и от многобройния народ, изпълнил до краен предел храма, посветен на светите Петнадесет свещеномъченици, съобщават от Българската патриаршия.

Епископ Сионий огласи приветствие на Българския патриарх Неофит към епархийския архиерей, клира и миряните на Струмишка епархия, в което се изтъква: „В този празничен ден нашите молитви към Всеподателя Бога са с Вас, с цялото Ваше богодарувано паство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение”. 

От нашия Свети синод обръщат внимание, че е добър знак това, че гостът от БПЦ на празника на Струмица носи същия титул - Велички, който е носел и св. Климент Охридски – небесният покровител на македонския и българския народ. Това е титул, който и днес православните църкви в България и Македония дават на свои епископи.

Има различни предположения за местоположението на Величка епархия. Съгласно едно от тях седалището ѝ се е намирало именно в Тивериопол - днешния град Струмица.


В категории: Църковни празници , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки