Догодина започват да разкопават най-стария тракийски град в света


Догодина започват да разкопават най-стария тракийски град в света
Снимка: karlovopress.com
12 Декември 2017, Вторник


Вижте къде се намира той и защо досега се е мълчало за съществуването на руините му

Автор: Десант

Най-старият тракийски град в света се намира на територията на община Карлово. Това съобщи кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, цитиран от местните медии.

„Градът датира от шестото столетие преди Христа и е разположен на територия от около 38 декара. Намира се на 3 км от село Васил Левски, в посока Бургас, в подножието на Стара планина”, уточнява той.

Кабаиванов съобщи още, че догодина ще започне ускореното проучване на обекта, който преди години е изследван от археолога Костадин Кисьов.

Укрепеният град е бил собственост на тракийски владетел и е запазен на 3 метра под земята, където има останки от храмове чак до керемидите.

По думите на карловския градоначалник, досега умишлено не е разгласявано за старините, за да не се привлече интересът на иманярите.

За разкопките да пристигнат и археолози от Германия, защото там няма такава археология.

„И забележете, ние не се конкурираме с Пловдив. Пловдив е бил населяван от римляни, а нашите земи са населявани от траки. Можем само да се допълваме като един общ туристически пакет”, изтъква  Кабаиванов и допълва, че ако Севтополис датира от III-IV век пр. Хр., то тук става въпрос за 200 години преди него.

Община Карлово ще финансира разкопките, но се очаква и държавата да подпомогне начинанието със сериозен финансов ресурс. 


В категории: Новини , Траки , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки