Ефрем Каранов събира в Одеса фолклорни материали, свързани с България


Ефрем Каранов събира в Одеса фолклорни материали, свързани с България
06 Декември 2017, Сряда


На 6 декември се навършват 90 години от смъртта на видния македонски историк, етнограф и революционер




Автор: Атанас Коев

Ефрем Каранов е виден български историк, етнограф, фолклорист и преводач. Но в същото време той остава в историята и като изявен македонски революционен деец, борещ се за освобождението на останалите под османско владичество наши земи. От неговата смърт на 6 декември се навършват 90 години.

Бъдещият учен и бунтар започва земния си път в град Кратово, Македония на 28 януари 1852 г., в семейството на местния чорбаджия родолюбец Цвятко Стоянов, родом от близкото село Гайранци. Негов брат е учителят и общественик Иван Каранов.

Първоначално Ефрем учи в родния се град, а от 1864 до 1866 г. – в българското училище в Цариград. След това заминава за Русия, където завършва гимназия в Одеса и следва славянска филология в Новорусийския университет.

В края на 60-те и началото на 70-те години на XIX век в руския черноморски град Ефрем Каранов започва да се занимава с книжовна дейност и със събиране на фолклорни материали, свързани с различни краища на България. Там той се запознава и с бъдещия революционер, политик и държавник Стефан Стамболов, с когото поддържа дружески отношения.

В резултат на няколкогодишната събирателска дейност Каронов подготвя сборник с народни песни, част от който първоначално е публикувана в изданието на Българското книжовно дружество (днес БАН) – „Периодическо списание“. 

Същата година се завръща в родния си край, след което става учител в Щип, а когато завършва Руско-турската война (1877-1878 г.) се прехвърля в освободеното от турска власт Княжество България и последователно даскалува в Кюстендил, Самоков и София.

Накрая се установява да живее за постоянно в Кюстенил, където развива активна обществена и научна дейност. Той става основател на местното читалище и музей към него. 

В средата на 90-те години на XIX век видният учен се включва в македоно-одринското революционно движение. Той става основател и пръв председател на кюстендилското благотворително дружество „Македония“, което наскоро след създаването си влиза във връзка с Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК), начело с Трайко Китанчев.

След четническата акция и настъпилото разцепление в редовете на върховистите Каранов се ориентира към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), като установява тесни контакти с революционерите Гоце Делчев, Яне Сандански и Пейо Яворов.

Ефрем Каранов умира на 6 декември 1927 г.  в Кюстендил, оставяйки ни богато научно наследство. Той е автор на редица изследвания с фолклорна и етнографска тематика. Неговите „Спомени“ са публикувани през 1979 г.  На него дължим прекрасния превод на „Пан Тадеуш“ от Адам Мицкевич, излязъл от печат през 1901 г.


В категории: История , Нова история , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки