Осем вековни странджански дъба ще бъдат обявени за защитени


Осем вековни странджански дъба ще бъдат обявени за защитени
Снимка: ПП „Странджа"
06 Декември 2017, Сряда


В България дърветата от този вид се срещат единствено в Странджа планина

Автор: Диана Славчева

От парк „Странджа" неотдавна предложиха осем вековни дървета да бъдат обявени за защитени. Става въпрос за величествени екземпляри от странджански дъб от карстовата и лонгозната форма, които са с размери над 150 см по диаметър или над 450 см обиколка на ствола.

Предложението вече е внесено в РИОСВ - Бургас. Съобразно утвърдената от Закона за биологичното разнообразие процедура, от екоинспекцията са изпратили запитване до собствениците на имотите, където се намират въпросните столетници, дали са съгласни те да бъдат обявени за защитени. 

Както пояснява главният експерт в отдел „Биологично разнообразие, защитени територии и защитени зони“ при РИОСВ-Бургас - Валентина Михалева, това уточнение се налага, тъй като направилата предложението дирекция на природен парк „Странджа" не е собственик на терените, където растат дърветата. Те се намират в горите на горските стопанства в Звездец, Малко Търново и Граматиково.

Валентина Михалева смята, че най-вероятно екоинспекцията ще получи тяхното съгласие и тогава ще бъде задействана процедурата по обявяването на столетниците за защитени дървета. За целта положителното становище, което ще изготви бургаското РИОСВ по казуса, ще бъде изпратено за одобрение в Министерството на околната среда и водите.

Досега на територията на Странджа има защитено само едно вековно дърво от вида странджански дъб, който е популярен още и с народното си наименование лъжник. Това име му е дадено заради приликата му с другите наши дъбове – по листата прилича на източния горун, по кората – на цера, по жълъдите – на летния дъб, уточняват от парковата дирекция..

Достигналият още от най-дълбока древност до наши дни лъжник се счита за родоначалник на останалите дъбове, които виреят по родните ширини.

В горите на ДГС-Звездец има и една защитена местност за запазване на местообитанието му, която е известна като Батака.

Странджанският дъб е представител на понтийско-евксинската флора и на територията на България е разпространен единствено в Странджа. Той е включен в Закона за биологичното разнообразие като рядък, реликтен вид, който иначе се среща обичайно в Мала Азия и Кавказ.

Първото сведение за лъжника в странджанската флора прави проф. Борис Стефанов през 1923 г. Тогава той отбелязва, че се среща единично или на малки групи.

Нуждата най-представителните вековни дървета от този вид да бъдат поставени под защита на Закона, е продиктувана от това, че лъжниците на територията на парк „Странджа" са източник на автохтонен генетичен материал за запазване на странджанския дъб и събиране на семена за извършваните залесявания в дъбовите гори.

„Адресните регистрации" на осемте столетника, предложени за обявяване в категорията „Защитено вековно дърво”, са край разклона за с. Младежко, спирка Бяла вода (към ДГС-Звездец) и местностите Ябълките, Устие на река Черногорска, Доброво, Езерото” (към ДГС-Малко Търново) и Малката котвина (към ДЛС-Граматиково).


В категории: Репортажи , Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки