За никулденската трапеза: Най-добрите сосове за ястия от риба


За никулденската трапеза: Най-добрите сосове за ястия от риба
05 Декември 2017, Вторник


И кой на какъв вид рибно блюдо подхожда 

Автор: Десант

Идва Никулден, на който задължително на трапезата ще поднесем рибно ястие - било то пълнен шаран или обикновена скумрия на скара. Добавянето на сос към рибното блюдо приглушава не много приятния специфичен вкус на някои види риби - като треска, сом, щука, или пък обратно - подчертава благородния вкус на по-ценните и изискани породи като сьомга, пъстърва или есетрови видове.

Сосовете подхождат и към варена, и към печена, и към пържената рибка. Ако тя е мазна, по-добре е да се заложи на по-киселите допълнения, в състава на които присъстват вино или оцет, а към по-сушите и тричави риби подхождат сосове на базата на масло, сметана и пр. 

В магазина се предлага доста голямо разнообразие от сосове, но този, който сами си приготвим, несъмнено ще е по-вкусен и няма да бъка от всякакви Е-та и други съмнителни изкуствени ингредиенти и модифицирани нишестета. 

Картофен сос

Продукти
3 средни картофа 
5-6 с.л. растително олио
4-5 скилидки чесън
1 с.л. бял винен оцет

Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват без да се белят, след което се обелват и се намачкват на пюре. Добавят се пресованият чесън и всички останали компоненти. Посолява се на вкус и е готов.

Карибски сос

Продукти:
100 г майонеза (или цедено мляко)
1 с.л. ром
1 с.л. кетчуп
1/2 портокал
сол
подправки

Начин на приготвяне:
Половинката портокал се изцежда, като за приготвянето на соса е достатъчна и една супена лъжичка. Портокаловият сок се разбърква с майонезата (тя може да се замени с цедено кисело мляко), кетчупа и рома. Добавя се сол на вкус. По желание, любителите на по-пикантното, може да се добавят няколко капки сос Табаско.

Сосът подхожда и на калмари и скариди. 

Сметанов сос с чесън 

Продукти:
200 мл сметана
2 твърдо сварени яйца
1 скилидка чесън
1 кисела краставичка
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Краставичката се нарязва на много ситно или се настъргва на ренде. Може половината да се настъжре, а другата половинка - да се нареже. 

Чесънът и яйцата също се нарязват с нож или на ренде. Всичко се смесва със сметаната, посолява се и се добавя черният пипер. 

Сол салца

Продукти:
1 голям домат 
връзка магданоз
1 средна глава лук
5 ягоди (или 1 киви)
сол
1 ч.л. балсамов оцет
3 с.л. растително олио

Начин на приготвяне:
Магданозът и лукът се нарязват на ситно. Люспата на домата се премахва и той се нарязва на кубчета. Ягодите или кивито също се накълцват на парченца (кивито може да се настърже и на ренде). Всички съставки се смесват с останалите компоненти по рецептата и полученият по този начин сос се оставя да престои около час, преди да се поднесе към рибното блюдо. 

Сос Тартар

Продукти:
(за 4 порции)
4 жълтъка
400 мл олио
100 г кисели краставички
1 равна ч.л. сол
оцет или лимонов сок
сок от лук
магданоз

Начин на приготвяне:
Приготвя се първо майонеза, като жълтъците се разбиват добре и към тях се прибавя  затопленият оцет или лимоновият сок.  Посолява се. При непрекъснато разбъркване малко по малко се сипва от олиото. За да не стане много гъста майонезата, се разрежда с малко вода или зеленчуков бульон. Накрая се добавят нарязаните на ситно краставички и изцеденият от лука сок. Подправя се с нарязания на едро или ситно магданоз.
Използва се за заливка на варени и печени меса, птици, риба и яйца, може да се добавя към различни салати.


В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки