Перник с национална награда „Наследници на фолклорния огън“


Перник с национална награда „Наследници на фолклорния огън“
05 Декември 2017, Вторник


Голямото отличие е за незабравимия славей Надка Караджова

Автор: Десант

За приноса й за вписването на обичая Сурва в листата на ЮНЕСКО областният управител на Перник Ирена Соколова е избрана за един от тазгодишните лауреати на ежегодните национални награди на сдружение „Наследници на фолклорния огън“, съобщи фолклористът Димитър Тренчев.

„Научната обосновка на номинацията е съвместна разработка от 2012 г. на колегите от Института по етнология и фолклористика към БАН д-р Иглика Мишкова и доц. д-р Ваня Матеева, и ръководения от Симеон Мильов екип на Регионалния исторически музей в Перник. Тогавашният министър на културата Вежди Рашидов внесе номинацията в ЮНЕСКО, а на сесията на световната организация през декември 2015 г. в столицата на Намибия - град Виндхук, пернишката маскарадна магия стана част от нематериалното световно културно наследство“, направи хронологична ретроспекция фолклорният специалист.

Позовавайки се на колегата си Константин Лазаров, който е председател на сдружение „Наследници на фолклорния огън“, Тренчев уточни, че Ирена Соколова е била предложена за фолклорната награда от Института по етнология и фолклористика към Българската академия на науките. В последствие номинацията на пернишкия областен управител е била утвърдена и с гласовете на наградното жури.

„Негов председател е световно известната жива легенда на българската народна музика Калинка Сгурова, а останалите й колеги са доказани професионалисти на фолклорното поприще“ – очерта авторитетната визитка на журито Тренчев.

„Тазгодишната голяма награда е за незабравимия славей Надка Караджова. А и досега удостоените са все безсмъртни гласове на българската народна песен – Борис Машалов, Гюрга Пинджурова и беломорската чучулига Любка Рондова“ – посочи фолклористът.


Надка Караджова е носителката на голямото отличие от тазгодишните награди „Наследници на фолклорния огън“

Той не пропусна да отбележи, че настоящата награда за областния управител Ирена Соколова е трета за пернишката Сурва след егидата на ЮНЕСКО и националната награда „Град – пазител на традициите“ на Асоциацията за развитие на изкуството и занаятите.

„Блазе му на Перник! За има няма три години неговата Сурва се окичи с три отличия! Казвам го и като фолклорист, и като фолклорен мениджър, а най-вече като човек, подвластен на сурвакарската магия“ – емоционално заключи Тренчев, който е известен с пристрастието си към Сурва.

Той е председател на местното сдружение „Корени“ и успешно прилага фолклорното познание в репертоара на ръководените от него фолклорни формации „Шарена сол“, „Подгорски пушки“ и неописуемо атрактивната сурвакарска дружина „Бабугери“.

Престижната фолклорна награда на сдружение „Наследници на фолклорния огън“ ще бъде връчена на пернишкия областен управител Ирена Соколова на 8 декември на тържествена церемония в залата на драматичния театър „Константин Величков” в Пазарджик.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки