Светилището над Клептуза очаква да получи статут на обект от местно значение


Светилището над Клептуза очаква да получи статут на обект от местно значение
Снимка: vip-velingrad.com
29 Ноември 2017, Сряда


Това ще даде възможности за неговото опазване и финансирането му по проекти за допроучване, консервация и реставрация

Автор: Десант

Експерти от междуведомствената комисия от 14 представители на НИНКН, на областна и общинска администрация, Исторически музей–Велинград, МРРБ и МЗХ изготвиха предложение за определяне на границите, режима на опазване и статута на „Тракийски комплекс IV-I в. пр. Хр. в местността Свети Пророк Илия над езерото Клептуза. 

След извършването на замервания, огледи и изслушване на компетентните специалисти те излязоха със становище, че археологическият обект е с местно значение. Издаването на заповедта от Министъра на културата за определяне на статута му ще даде възможности за неговото опазване и финансирането му по проекти за допроучване, консервация и реставрация.

Проучването на този обект започва през 2002 г. археологическо проучване. Установено е светилище  от желязната епоха. Специалистите са на мнение, че най-вероятно това култово място е започнало да се почита от тракийското население (племето беси) още от VII-IV в. пр. Хр. (т.е .от края на ранножелязната епоха и през късножелязната епоха).

Мястото, в което са се извършвали основните култови действия, е оградено с каменна стена с ширина между 2 и 2,5 метра.  Открито е голямо количество фрагментирана керамика от типа «Цепина», която е характерна само за този район.

В научната литература се смята, че култовите съдове са били поставяни след тяхното полагане, т. е. предварителното счупване или пробиване на съдовете е един вид ритуално умъртвяване.

На проучвания обект няма следи от по-късна човешка дейност, дори от времето на римската епоха и Средновековието.

В първите години на ХХI в, в близост до старото оброчище „Св. Илия“ е построен параклис, носещ името на светеца.


Снимка: интернет


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки