Преди 200 години е роден Михаил Колони - човекът, превърнал Варна в курортен център


Преди 200 години е роден Михаил Колони - човекът, превърнал Варна в курортен център
Варненският площад „Независимост", 11 януари 1893 г., погребението на Михаил Колони. Снимка: Карл Албрехт
28 Ноември 2017, Вторник


Преди да стане кмет на града, видният възрожденец е учител и настойник на децата на румънския княз Гика и подпомага четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Автор: Атанас Коев

Михаил Колони е изявен български възрожденски деец и общественик с европейска култура и размах, подпомагал дейно национално-освободителните борби на народа ни. От неговото раждане на 27 ноември се навършиха 200 години.

Бъдещият възрожденец е роден в Сливен на 27 ноември 1817 г., като твърде рано остава сирак и през 1830 г. се преселва с близките си в Букурещ. В румънската столица завършва гръцка школа и впоследствие става учител и настойник на децата на княз Гика.

През 1848 г. заминава за Париж, където взема участие в избухналата по това време френска революция. След като се завръща в Букурещ, по време на Кримската война 1853-1856 г. разгръща широка дейност по събирането и изпращането на български доброволци в помощ на руската армия.

Впоследствие, през 60-те години на XIX век става един от водачите на Добродетелната дружина. Като такъв подпомага дейно подготовката и изпращането четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в България през 1868 г.

След освобождението на страната ни от турско робство Колони се завръща в Княжеството и се установява да живее във Варна. От 1881 до 1885 г. в продължение на два мандата е избиран за кмет на морската столица, като неговото управлевие поставя началото на модерното му изграждане като европейски град.

Именно по негово време се осъществяват редица мероприятия по благоустрояването и превръщането на Варна в курортен център, като се създават редица красиви градски паркове и започва изграждането на Морската градина. Построени са и два малки пристана.

Под давление на видния възрожденец Общинският съвет на Варна отстъпва на княз Александър Батенберг землището на манастира „Свети Димитър“ за построяването на летен дворец на монарха – днешната резиденция „Евсиноград“.

При кметуването на Михаил Колони в морския град са построени халите, катедралната църква, училището „Свети Климент“ и др. и са открити общинската болница и родилният дом.

Тази мащабна дейност постепенно изтощава видния български възрожденец, посветил живота и голяма част от средствата си разцвета на морската ни столица, той се разболява и умира през януари 1893 г. на 75-годишна възраст.


Гробът на Михаил Колони


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки